Živila – it
Pomen sistema HACCP
Zavedanje o pomenu varne hrane za zdravje ljudi narašča tako v svetu, kot pri nas. Vsak nosilec živilske dejavnosti je dolžan skrbeti za varnost in kakovost svojih izdelkov ter storitev.
Za najuspešnejšo metodo zagotavljanja varnosti živil v celotni prehranski verigi od pridelave surovin do končnega uporabnika, se je izkazal sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), ki temelji na predpisih mednarodnega referenčnega dokumenta Codex Alimentarius (CAC/RCP 1-1969, rev.4-2003). V Sloveniji in EU je sistem HACCP zakonsko predpisan, izvajati ga morajo vsi nosilci živilske dejavnosti.
Izkazovanje skladnosti s sistemom HACCP
Organizacije izkazujejo skladnost svojih izdelkov in storitev z zahtevami sistema HACCP s certifikatom ali izkazom o skladnosti, ki jim ga podeli neodvisna institucija.
Pridobljeni certifikat oz. izkaz skladnosti priča o tem, da je bil proizvodni proces organizacije pregledan s strani strokovno usposobljenih presojevalcev, da se dejansko izvaja in je pod stalnim nadzorom neodvisne institucije, ki je certifikat oz. izkaz skladnosti izdala.
Organizacija si tako posredno ustvarja zaupanje v očeh širše javnosti in povečuje svojo konkurenčno prednost na trgu, pa tudi pri prijavah na javne razpise. Poleg tega certifikat oz. izkaz skladnosti vzpodbuja organizacijo k neprestani nadgradnji in izboljševanju sistema v skladu z zakonskimi predpisi ter mednarodnim referenčnim dokumentom Codex Alimentarius.
Kontakt
- SIQ Ljubljana
- Tržaška cesta 2
- SI-1000 Ljubljana
- Dajana Kragelj
- Tel: (01) 4778 150
- dajana.kragelj@siq.si