Nazaj na seznam storitev

IMDS – mednarodna baza podatkov o materialih

30. 05. 2024

IMDS - International Material Data System v prevodu mednarodni sistem podatkov o materialih (IMDS) je svetovna shramba podatkov, ki vsebuje informacije o vgrajenih materialih, ki jih uporablja avtomobilska industrija pa tudi vse več drugih proizvajalcev. Vodilni proizvajalci avtomobilov uporabljajo IMDS za vzdrževanje podatkov za različne zahteve poročanja, zato se odgovornost za dosledno izpolnjevanje baze IMDS vse bolj prenaša tudi na dobavitelje v avtomobilski industriji, predvsem v fazi potrjevanja izdelkov. 

V sistemu IMDS so zbrani, vzdrževani, analizirani in arhivirani vsi materiali, ki so prisotni v končni avtomobilski proizvodnji. Sistem IMDS z nacionalnimi in mednarodnimi standardi, zakoni in drugimi predpisi olajša izpolnjevanje obveznosti proizvajalcev avtomobilov in s tem njihovih dobaviteljev. 

Namen

Udeleženci boste spoznali mednarodno bazo podatkov o materialih (IMDS), vgrajenih v osebna vozila, ki je nastala na pobudo združenja nemških proizvajalcev avtomobilov, z namenom obvladovanja zgradbe avtomobila z vidika okoljevarstvenih zahtev.Izhodišče zanjo so zakonska določila in prostovoljna odločitev avtomobilskih proizvajalcev, da bo mogoče čim večji delež avtomobilov reciklirati. V opisano bazo vnašajo proizvajalci surovin in sklopov podatke o kemični sestavi uporabljenih materialov, kar omogoča proizvajalcem avtomobilov učinkovito analizo njihove sestave.

Ta analiza omogoča identifikacijo vgrajenih škodljivih snovi in njihov položaj v izdelkih, kar proizvajalcem olajša definiranje popravnih ukrepov za zmanjšanje deleža le-teh.

Vsebina

  • Predstavitev IMDS (struktura in funkcionalnost baze IMDS, prikaz strukture izdelkov, polizdelkov in materialov, pregled osnovnih elementov)
  • Upoštevanje predpisov in direktiv GADSL, REACH, RoHS, SVCH glede uporabe nevarnih materialov
  • Kreiranje IMDS za izdelek ali material
  • Odobritev zahtevkov
  • Administracija, uporabniki
  • Poročanje o CMRT (Conflict Minerals Reporting Template) - standardizirana predloga za poročanje, ki jo je razvila pobuda za odgovorne minerale (RMI), ki olajša prenos informacij skozi dobavno verigo o državi izvora spornih mineralov ter o uporabljenih talilnicah in rafinerijah.
  • Poročanje o CRT (Cobalt Reporting Template) - standardizirana predloga za poročanje, ki jo je razvila pobuda Responsible Minerals Initiative, da bi identificirala stične točke in zbirala podatke o skrbnem pregledu v dobavni verigi kobalta.
  • Praktični primeri

Udeležbo priporočamo

  • tehničnim direktorjem, vodjen razvoja, tehnologije, službe zagotavljanja kakovosti;
  • tehnologom, razvojnikom, raziskovalcem, konstruktorjem, kontrolnim tehnologom in drugim, odgovornim za izdelek ali materiale;
  • vsem, ki jih zanima uporaba sodobnih metod v avtomobilski industriji.

Lokacija izvedbe: SIQ Ljubljana, Mašera-Spasićeva ulica 10, 1000 Ljubljana.

Pridobite več informacij glede certificiranja vaše organizacije skladno z zahtevami standarda IATF 16949:2016 ali se prijavite na brezplačno informativno predstavitev.

Dodatne informacije: Tanja Benček, telefon: (01) 5609 894, e-pošta: tanja.bencek@siq.si  

Obveščanje o izobraževanjih

Bodite pravočasno obveščeni o aktualnih izobraževanjih in brezplačnih dogodkih.

Cenimo in nagrajujemo vašo zvestobo

Zato uvajamo Bonus zvestobe za nagrajevanje naših zvestih udeležencev.

Več o bonusu zvestobe