Srečanje partnerjev SIQ - 2017


Povsem polna dvorana na Brdu pri Kranju je ponoven dokaz, da prava vsebina in prava sporočila že vrsto let združujejo SIQ-jevo poslovno javnost. Rdeča nit srečanja partnerjev SIQ 21. septembra 2017 je bila neodvisnost in nepristranskost.

Biti neodvisen in nepristranski postaja v današnjem na vse mogoče načine povezanem svetu vedno težje dosegljivo. Ohranjanje neodvisnosti in nepristranskosti zahteva posebno skrb. In čeprav smo v SIQ-ju zapriseženo nepristranski, vseeno obstaja nekaj stvari, pri katerih odločno izberemo stran.

To so verodostojni rezultati naših meritev, to je poštenost, to je delovanje v dobro in za razvoj celotne družbe, ki temelji na znanju ter kakovostnih storitvah in proizvodih.

Na srečanju je zbrane goste uvodoma nagovoril Igor Likar, direktor SIQ: »Poštenost, korektnost in nepristranskost so tiste vrednote, zaradi katerih z lahkoto in z veseljem sodelujemo. Ključni pogoj za doseganje teh vrednot pa je neodvisnost. In neodvisnost je temelj vrednot SIQ! Tako mora biti, da smo lahko priglašeni organ, certifikacijski organ, kontrolni organ. Vsaki naši odločitvi stoji ob strani nepristranskost. Konflikt interesov ne obstaja.«

Vsaka zgodba ima dve plati – različni, a enakovredni. V nadaljevanju smo poskusili neodvisno, nepristransko in strokovno presojati obe strani. Zato smo gostili govorce, ki v svoji praksi vsak dan tehtajo, ocenjujejo, vrednotijo, odločajo.
 

Vrhovna sodnica gospa mag. Nina Betetto je predstavila pojme, ki so tesno povezani z neodvisnostjo sodstva. Spregovorila je o pravici, mejah, integriteti, dostojanstvu, resnici in pravici. »Ni pomembno samo to, da je pravici zadoščeno, ampak mora biti tudi videno, da je pravici zadoščeno. Drugi element, ki je pomemben poleg institucionalne neodvisnosti, je individualna neodvisnost.« Ob tem je poudarila, da so pri delovanju določene vrline ključ do moralnosti in da je sodnik najprej človek, potem pravnik in šele nato sodnik.

Vpogled v novinarsko etiko in ovire, s katerimi se sooča pisec, nam je predstavil novinar gospod Ervin Hladnik Milharčič. »Pogosto je prekršeno sveto pravilo žurnalizma, in to je, da nepristranskost ni etična odločitev, ki pride na začetku, ampak pride kot rezultat dela.«

V nadaljevanju nam je vrhunski nogometni sodnik gospod Damir Skomina predstavil zanimive dileme, s katerimi se srečuje ob najtežjih sodniških odločitvah. Njegova pisarna je stadion, kjer mu pod prste v živo gleda tudi do 100.000 ljudi in nešteto milijonov gledalcev pred televizijskimi ekrani. »Če smo pripravljeni in pričakujemo, kar se lahko zgodi, je možnost, da zgrešimo, veliko manjša. Povprečna sodniška odločitev se sprejme v eni sekundi, odločitev, ki lahko odloči, kdo bo svetovni prvak. To je velika odgovornost.«

Srečanje smo zaključili s sproščujočimi pesmimi o svobodi, miru, ljubezni in strpnosti v izvedbi Lare Jankovič ter kitaristov Ravi Shrestha in Tilna Stepišnika.

Do cilja uspešno pride le tisti, ki je pogumen, vztrajen, z vsem svojim srcem ciljno usmerjen ter hkrati strokoven in neodvisen. Le opremljen z naštetimi vrlinami in odlikami je zmožen presegati meje dosegljivega. Prav neodvisnost je osnovna sestavina za dolgotrajen recept, ki ga na SIQ-ju uporabljamo že več kot 50 let.

Veselimo se snidenja z vami ob letu osorej!