Otvoritev novih poslovnih prostorov SIQ


Na začetku otvoritve smo si ob bioakustični glasbi Boštjana Perovška ogledali sodobni nastop plesnega ansambla EnKnapGroup. Dogodek je povezoval Igor E. Bergant.

Ljubljana, 11. oktober 2017 - Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ) z otvoritvijo novih prostorov združuje vse svoje dejavnosti na eni lokaciji. V Evropi na enem mestu ni mogoče najti tako širokega spektra storitev preskušanja in certificiranja. Laboratoriji SIQ so predvsem pomembna tehnološka infrastruktura za podjetja in njihov učinkovit nastop na Evropskem in svetovnem trgu.

Goste je uvodoma nagovoril direktor SIQ Igor Likar.


Igor Likar je izpostavil: »Več kot pol stoletja smo bili raztepeni po Ljubljani in okolici. Žrtve svoje poslovne in strokovne uspešnosti in rasti. Skoraj v katero koli smer si šel po Ljubljani, si naletel na katero od enot naše hiše. Laboratoriji na vsakem koraku. Tako blizu, pa tako daleč. 

Zdaj pa so ulice in soseske zamenjali hodniki in nadstropja. 

Od sedaj nas naši naročniki najdete tukaj in ni več dvoma, kje imate z nami poslovni sestanek.

Naša prednost, da opravimo širok spekter storitev za naše partnerje, se pod eno streho samo še povečuje.

Za nas je svet je majhen, Slovenija pa velika! 

In zato ostajamo zvesti partner slovenskemu gospodarstvu. Želimo biti njegova podpora, saj se skupaj s slovenskimi proizvajalci zavedamo, da je v bitki za osvojitev globalnega trga lahko usoden že dan zamude.

Bitka je neizprosna. Danes ne šteje le, kdo ima boljši proizvod, ampak tudi, kdo bo z njim prej na trgu. In naročnikov naših storitev ni strah, da bi pri nas naleteli na nekorektnost ali zavlačevanje pri preskušanju in certificiranju. Njihovo zaupanje smo pridobili, ker smo odzivni, neodvisni in nepristranski. Vse to pa temelji na našem že dolga leta trdnem statusu neprofitnega zavoda.

Smo ponosna slovenska institucija, ki je osvojila svet. Predstavljamo pomemben kamenček v mozaiku slovenskih družb pri preboju na svetovne trge.«

Otvoritve sta se udeležila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in dr. Blaž Nardin, podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije.


Po besedah slovenskega premierja je SIQ zelo pomemben in tihi sopotnik slovenskega gospodarstva, ki bo z združitvijo vseh oddelkov v veliko in moderno stavbo še povečal učinkovitost in hitrost dela. »SIQ kot povezovalni člen med proizvajalcem in kupcem skrbi za to, da so proizvodi na trgu varni in kakovostni. Četrta industrijska revolucija prinaša hitrejši razvoj in kopico novih zahtevnih proizvodov. Institut mora biti v koraku s časom in pripravljen na nove proizvode, ki jih želijo podjetja poslati na trg. 

Izjemnega pomena pa je tudi neodvisnost te institucije, ki je pri delovanju postavljena v samo ospredje. Temelji na statusni obliki neprofitnega zavoda. Rast poslovanja, osvajanje novih trgov in rast števila zaposlenih je mogoče doseči tudi v zavodu, ki ga ne poganja želja po ustvarjenem dobičku. Ta zavod ni odvisen od javnih sredstev in v celoti živi od tržnih storitev. Trg je zelo zahteven, saj ga napadajo globalni konkurenti z mnogo močnejšim zaledjem gospodarstva. Morda je prav ta neodvisnost še dodaten razlog za tako veliko zaupanje podjetij.«

Podpredsednik Gospodarske zbornice Slovenije dr. Blaž Nardin je na otvoritvi izpostavil izkušnjo uporabnika nekaterih dejavnosti SIQ-ja.

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar in direktor SIQ Igor Likar sta slavnostno prerezala trak nove poslovne stavbe SIQ, ki bo ob združitvi še preostalih dejavnosti postala najcelovitejši center za preskušanje in certificiranje proizvodov v Evropi.

Slavnostne otvoritve sta se poleg predsednika vlade RS udeležila tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in predsednica Sveta SIQ.

Na otvoritvi smo 150 gostom iz Slovenije in tujine prikazali več kot 30 različnih zanimivih preskusov zagotavljanja varnosti proizvodov.

Novi poslovni prostori SIQ so nastali pod okriljem arhitekturnega biroja TRIIIJE arhitekti. Stavba, ki v osnovi sloni na standardizaciji, repeticiji vsega skupaj štirih elementov, je z nekaj rezi preoblikovana v unikatno homogeno strukturo širokega spektra dejavnosti. 

Celotna otvoritev je potekala pod sloganom »Pomembno je (vse)!«, pod katerim smo združili znanost, umetnost in arhitekturo. Če znanost danes razlaga to, kar bo jutri v proizvodnji, pa umetnost danes vidi to, kar bo jutri morebiti razložila znanost. 

S tem namenom smo  v novih prostorih s pomočjo galerije Kapelica in mednarodno priznanimi umetniki razstavili deset izjemnih umetniških del sodobnega časa.


TRIVIAL MOTION: Jochen Zeirzer

Trivial Motion je zbirka strojev na presečišču robotov in gibljivih slik, ki vsak zase posnemajo naravne gibe in karseda eksplicitno ilustrirajo principe vzvratnega inženirstva. S tem ko poustvarja banalne in naključne gibe iz vsakdanjega življenja, avtor ustvarja poetične, humorne in ironične situacije, ki bi jih lahko prenagljeno označili za nesmiselne in absurdne. Ti robotski približki ustvarjajo projekcijsko površino za razmišljanje o tehnologiji in odnosu med človekom in strojem.


MYCOPHONE_UNISON: Saša Spačal, dr. Mirjan Švagelj, Anil Podgornik
Mycophone_unison v prostoru in času multiplicitet deluje kot navigacijska naprava. Zvočni zemljevid intraakcije med tremi mikrobiomi teles avtorjev in gledalca. S pritiskom na prstni odtis gledalec pošlje signal zemljevidu, na katerem ga ozvoči osrednja nebesna plošča, in hkrati posreduje mikrobiomom, da ga modulirajo kot zvok sozvočja. Multiplicitete teles avtorjev slišimo kot eno entiteto za kratek trenutek tukaj in zdaj.

Vabljeni, da nas obiščete v novih poslovnih prostorih SIQ, ki se nahajajo na Mašera-Spasićevi ulici 10 v Ljubljani.