Srečanje partnerjev SIQ


27. septembra 2018, nas je rekordnih več kot pol tisoč v dvorani na Brdu pri Kranju simbolično združilo vsa znanja in izkušnje. V dopoldanskem času smo gostili tri strokovna srečanja: Notranje presoje – neizkoriščena priložnost, Zagotavljanje kibernetske varnosti bistvenih storitev države in Vitkost – znati, razumeti, narediti. Srečanje smo nato nadaljevali še v popoldanskem času, kjer smo se spraševali »Kaj je težje: tekmovati ali sodelovati?«

Tako v osebnem kot poslovnem svetu ima pri uresničevanju ciljev vsak svoje vodilo in umetnost je vzpostaviti pravo ločnico, prek katere se lahko rokujemo brez slabe vesti. Nekateri bi s svojo tekmovalnostjo podirali gore, drugi bi jih s premišljenim sodelovanjem obšli. Kaj je boljše? Kaj je lažje? 


Zbrane goste je uvodoma nagovoril Igor Likar, direktor SIQ: »V SIQ-ju se srečujemo z dobavitelji in vabimo poddobavitelje, s katerimi dnevno soustvarjamo to, kar naše stranke in naročniki potrebujejo. Da se rodi sodelovanje, sta potrebna samozavest in pogum. Od kod torej SIQ-ju samozavest? Ker pogumno postavljamo meje. »Presojamo pošteno, preskušamo natančno in certificiramo pravično. Za nas je en meter točno en meter. In ravno s sodelovanjem v naši hiši omogočamo mladim stik s prebojnimi tehnološkimi področji. Sodelovati pa ne moreš sam s sabo. Vsi za enega in eden za vse je izrek, ki nima omejitev«. 

Zagotovo pa je največja umetnost najti pravo ravnovesje med tekmovalnostjo in sodelovanjem. In kako to uspeva ostalim? V nadaljevanju smo prisluhnili trem govornikom, ki so nam vsak iz svojega zornega kota razkrili svoje razmišljanje o sodelovanju in tekmovalnosti. 


Druga je na odru nastopila mag. Edita Krajnović, direktorica podjetja Mediade, kjer ustvarjajo povezave in razvijajo zvezde. Gospa Edita ve, kako postaneš svetovni prvak, in njene izkušnje o prepletu tekmovalnosti in sodelovalnosti izhajajo tudi iz plesa. V letih 2012 in 2013 je s plesno skupino Formamas dvakrat postala svetovna prvakinja v show dance-u, je soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo, v Združenju Manager pa vodi delovno skupino za razvoj sodobnega voditeljstva. Mednarodni podatki kažejo, da so v konkurenčnosti Slovenijo že prehitele države, ki so se še pred petnajstimi leti zgledovale po nas. Po merjenju globalnega indeksa konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma Slovenija zaseda med 137 državami 48 mesto. 


Na srečanju je v nadaljevanju »v živo« preverila, ali smo Slovenci res tekmovalni in gostom zastavila tri vprašanja: V našem podjetju se spreminjamo hitreje kot druga podjetja, enako hitro kot druga podjetja ali počasneje kot druga podjetja? Udeleženci so z odgovori potrdili hipotezo, da Slovenci nismo dovolj konkurenčni in ambiciozni. Na koncu je poudarila, da če se v sedmih letih bistveno ne spremeniš, preobraziš, te jutri verjetno več ne bo. »Mi smo narod inženirjev in inovatorjev, samo svet še tega ne ve. Verjamem, da lahko s pravo mero ambicioznosti, tekmovalnosti in sodelovalnosti ustvarimo priložnosti, da bo veliko ljudi v svojem vsakdanu, v svojem podjetju ali organizaciji začutilo: Smo med najboljšimi na svetu«.


Kakšno je razmerje med sodelovanjem in tekmovalnostjo oziroma kako sta ta dva pojma povezana, nam je povedal Andrej Škufca, večkratni državni prvak, svetovni prvak in zmagovalec najprestižnejših tovrstnih plesnih tekmovanj. »Kaj je ples v dvoje? Ples v dvoje je strnjena oblika življenja, je neverbalna komunikacija, je izražanje najglobljih čustev in vrhunskost plesalca je v tem, da gledalci začutijo to, kar plesalec čuti. Kaj se zgodi, ko se moški in ženska 100 % uskladita. Magija, občutek breztežnosti! Zelo sem hvaležen, da sem se v življenju srečal s plesom, kjer so idealni pogoji, da se naučiš sodelovanja«. 


Praktični prikaz sodelovanja in tekmovalnosti, ko drsi po plesnem parketu dvoje teles v »pas de deux« – koraku v dvoje, sta nam prikazala Balazs Nagymihaly in Agnes Szalai, plesni par iz Madžarske.


Naš naslednji govornik zelo dobro pozna tako tekmovalnost kot sodelovanje. Zadnjih 15 let je podjetnik, soustanovitelj in direktor podjetja Cosylab, ki je zraslo v mednarodno podjetje s preko 100 zaposlenimi in je vodilno na svetu v svoji niši krmilnih sistemov za jedrske pospeševalnike. Dr. Mark Pleško, ki je postal doktor fizike jedra in osnovnih delcev pri 25 letih, pravi, da »sodeluj lokalno, tekmuj globalno « in » da se, tudi če nisi v Silicijevi dolini! Glavna oblika tekmovalnosti ne sme biti ne izgubiti ampak predvsem, da hočemo čim več dobit, in v majhni Sloveniji je še vedno preveč tekmovanja in premalo sodelovanja«.


Srečanje smo zaključili s sproščeno glasbeno kuliso, ki je odmevala v ritmih kantavtorja Adija Smolarja.

Od česa sta torej odvisna uspeh in posledično zadovoljstvo? Tudi od sodelovanja. In zdravega tekmovanja. In če imamo izdelano osebno tovrstno strategijo, tudi smernicam v delovnem okolju lažje sledimo. Zato brusimo svoje osebnostne veščine in spretnosti, ki oblikujejo in odlikujejo našo zasebno in javno podobo. In so seveda hkrati naš »napajalnik« dobre volje ter pozitivne energije, ki se odraža v strokovnem in kakovostnem delu.

Hvala! Ker verjamete v nas in z nami sodelujete!
Ker skupaj z nami tekmujete, kdo bo bolj sodeloval.
Hvala, ker ste z nami, danes in vsak dan!