Igralniške tehnologije

Celovita storitev preverjanja igralniških tehnologij

15. februar 2022 Zoran Svetik

Igralniške tehnologije vključujejo celotno plejado igralnih avtomatov, pripomočkov za namizne igre, nadzornih informacijskih sistemov in pomožnih tehnologij, ki se uporabljajo v igralnicah, igralnih salonih in drugih prostorih, žrebalnih naprav in sistemov, ki jih uporabljajo loterije, sistemov in pripadajočih iger, ki se prirejajo preko interneta in mobilnih naprav, ter športnih stav, ki se prirejajo v stavnicah, na posebnih terminalih ali preko interneta in mobilnih naprav.

Ta razvejana in multidisciplinarna industrija za preverjanje igralniških tehnologij zahteva tudi multidisciplinarna znanja – elektronike, matematike, statistike in različnih programskih jezikov – ter poznavanje razvojnih okolij, operacijskih sistemov, strežniških in mrežnih arhitektur, orodij za delo s podatkovnimi bazami, različnih vrst računalniških komunikacij, internetnih okolij in sistemov, informacijske varnosti in še bi lahko naštevali. Zato ni čudno, da se je dejavnost preverjanja igralniških tehnologij razvila prav iz meroslovja, ki zahteva poleg fizikalnih predvsem poglobljena matematična in statistična znanja, poznavanje elektronike in programiranja. Kmalu se je razvila ekipa inženirjev različnih profilov, ki združujejo vsa navedena potrebna znanja in uspešno preskušajo vse vrste igralniških tehnologij za trge na petih kontinentih.

Pri razvoju dejavnosti je ključno vlogo odigrala širina storitev, ki jih tudi sicer nudi SIQ. Že od samega začetka dejavnosti smo lahko ponudili preverjanje električne varnosti in elektromagnetne združljivosti igralnih naprav in še vedno smo edini igralniški laboratorij, ki nudi tudi to storitev, ter edini certifikacijski organ in preskusni laboratorij na področju električne varnosti in EMC, ki ima tudi celovit igralniški laboratorij, registriran globalno. Kar je še pomembnejše, storitve električne varnosti nudimo tudi za trge Severne Amerike, že več kot desetletje pa smo tudi registrirani pri ameriški zvezni komisiji za komunikacije (FCC) za preskušanje elektromagnetnih motenj. Pri določenih igralnih napravah z deloma mehansko konstrukcijo, ki vpliva na izid igre, pa s pridom izkoriščamo svoje izkušnje in znanja s področja meroslovja.

Z razvojem iger na srečo preko interneta in mobilnih naprav, kjer operater ali proizvajalec v nekoliko manjši meri obvladujeta vse tehnološke elemente prirejanja iger na srečo, je šel razvoj regulative dodatno v smeri sistemskega obvladovanja vodenja procesov, še zlasti z vidika informacijske varnosti.

Čeprav se večinoma še vedno zahteva le obvladovanje nekaterih ključnih elementov standardov, npr. ISO 27001, postajajo vse pogostejše zahteve tudi po dejanski certifikaciji. Tukaj ima s certifikacijskim organom za sisteme vodenja SIQ edinstven položaj med igralniškimi laboratoriji, saj lahko izvede vse vrste presoj ter celovito certifikacijo.

Igre na srečo preko interneta in mobilnih naprav predstavljajo vedno večji delež v ponudbi in so s tem vedno bolj občutljive na različne kibernetske napade in vdore, kar v vedno večji meri ureja tudi zadevna regulativa. SIQ je že pred šestimi leti razvil oddelek preverjanja varnosti informacijskih tehnologij, ki z vrhunskimi strokovnjaki izvaja vdorne teste, preverjanje ranljivosti sistemov idr., ne samo v povezavi z igralniškimi tehnologijami, ampak za upravljalce podatkovnih baz, banke, telekomunikacijske in energetske sisteme, prodajne verige … Tudi v tem smislu smo edini igralniški laboratorij na svetu, ki je to storitev razvil v lastni hiši.

Poleg poštene igre, ki jo zagotavljamo s tehnično analizo in presojo sistemov vodenja, postaja prioriteta vedno večjemu številu regulatorjev zagotavljanje odgovornega igranja, da bi se izognili družbenim stroškom, ki jih povzroča zasvojenost. Združenje evropskih loterij je že pred desetletjem razvilo in sprejelo zadevne standarde, SIQ pa je izvedel prvo presojo leta 2011. Ključno je bilo poznavanje igralniških tehnologij in procesov presoje sistemov vodenja. Od takrat smo preverjali pet različnih loterij v regiji.

Celovita storitev (»one stop solution«), ki jo zagotavlja SIQ kot edini neodvisni igralniški laboratorij na svetu, ni naša edina konkurenčna prednost. Poleg fiksnih in transparentnih cen, brez skritih stroškov, odzivnosti in kratkega časa, v katerem se lahko izdelek postavi na trg, sta naši ključni prednosti še strokovno, tehnično podkovano osebje z razumevanjem za stranko, proizvod in ciljni trg ter status neprofitnega zavoda, ki sam po sebi zagotavlja najvišjo stopnjo neodvisnosti.

Nazaj na vse novice