Izobraževanje

E-strokovno srečanje: Pristopi za izboljšanje energetske učinkovitosti

22. oktober 2021

V sklopu Evropskega tedna energetske učinkovitosti smo 20. oktobra 2021 na SIQ pripravili strokovno srečanje z naslovom »Pristopi za izboljšanje energetske učinkovitosti«.

V kratkem uvodu je Blanka Kaker (SIQ Ljubljana) predstavila storitve certificiranja in izobraževanja, ki podpirajo prehod organizacij v trajnostno delovanje. V okviru teme »Cilj vzpostavitve sistema upravljanja z energijo ISO 50001 je povečati energetsko učinkovitost«, je predstavila tudi ključne elemente omenjenega standarda. Kaj so podjetja s certificiranjem in vzpostavitvijo sistema upravljanja z energijo pridobila, pa smo kot primere dobre prakse izvedeli iz prve roke od zaposlenih v podjetjih Telekom, Spar in Luka Koper.

O ogljičnem odtisu kot merilu okoljske uspešnosti je spregovorila Barbara Koželjnik iz SIQ. Poudarila je, da je pomembno razumeti, kje in na kakšne načine lahko zmanjšamo emisije ogljika in da je spremljanje posameznih dejavnosti, izdelkov ali storitev eno temeljnih orodij za upravljanje z izpusti toplogrednih plinov ter spodbujanje rabe obnovljivih virov energije. Problem prehoda v nizkoogljično družbo je večplasten. Izbira in uporaba tehnologije, ki ne obremenjuje okolja, je le en del v celotni nizkoogljični zgodbi. Zato so za prehod na podnebno nevtralnost potrebni ukrepi v vseh sektorjih. Spremeniti je treba načine pridobivanja energije in proizvodnje hrane, potrošnjo blaga in storitev, delovna mesta, ki jih zasedamo, ter načine potovanj. “Energija ni samoumevna in zagotovo nas čakajo dodatni izzivi na področju možnosti uvedbe nizkoogljičnih ciljev, tako po svetu kot v Sloveniji, kjer trenutno proizvedemo le desetino energije iz obnovljivih virov,” je za konec dodala Barbara Koželjnik.

Nazaj na vse novice