Certificiranje organizacij

eIDAS 2.0 objavljen v uradnem listu EU

07. maj 2024

V Uradnem listu EU je bila 30. 4. 2024 objavljena nova Uredba EU o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo evropskega okvira za digitalno identiteto.

𝐍𝐨𝐯𝐨𝐬𝐭𝐢, ki jih prinaša Uredba se nanašajo predvsem na področju elektronske identifikacije EU državljanov za bolj usklajen pristop k elektronski identifikaciji, ki zmanjšuje tveganja in znižuje stroške sedanje razdrobljenosti zaradi uporabe različnih nacionalnih rešitev ali neobstoja takih rešitev elektronske identifikacije v nekaterih državah članicah. Ta uredba uvaja evropsko denarnico za digitalno identiteto, s katero bodo lahko državljani po vsej EU na enoten način dokazali svojo identiteto tako v javnem kot tudi zasebnem prostoru. Prve evropske denarnice za digitalno identiteto bodo državljanom predvidoma na voljo od konca leta 2026 dalje. Uredba uvaja tudi nekaj novih storitev, npr. elektronsko arhiviranje elektronskih podatkov in elektronskih dokumentov.

Vsi ponudniki, ki želijo nuditi kvalificirane storitve te vrste, se morajo certificirati pri akreditiranem organu. Na SIQ nudimo celovito certifikacijo po uredbi eIDAS po zadevnih standardih ETSI. 

Nazaj na vse novice