Certificiranje organizacij

Izšla je publikacija Obvladovanje tveganj in zahteve standardov za sisteme vodenja

23. junij 2020

Izšla je SIQ publikacija Obvladovanje tveganj in zahteve standardov za sisteme vodenja, katere avtor je mag. Aleš Košir. Publikacija je namenjena našim presojevalcem, poslovnim partnerjem in udeležencem izobraževanj na SIQ Ljubljana. Vljudno vabljeni k branju.

Iz publikacije:

“Pripravljen biti, to je vse.
William Shakespeare, Hamlet, peto dejanje, scena druga,
prevod Oton Župančič”

je odgovor na vprašanje obvladovanja tveganj, ki ni ne prvi ne zadnji izrečeni. Iz tega lahko povzemamo, da se človek s tem vprašanjem ukvarja večno in ga ne zna preprosto in enkrat za vselej rešiti.

Ta knjižica ponuja sodoben odgovor na vprašanje o obvladovanju tveganj. Izhaja iz ugotovitve, da človek kot biološka vrsta ni z rojstvom že prilagojen za načrtovanje kompleksnih stanj, ima pa možnost tega se naučiti, podobno kot se lahko nauči matematike. Zato najprej pojasnimo, kaj poimenujemo tveganje ter zakaj tveganje, ki se vedno nanaša na prihodnje dogodke, ločimo od posledic preteklih dogodkov. Pokažemo, kako je tveganje neodvisno sestavljeno iz verjetnosti za dogodek in njegovih posledic. Ker lahko spreminjamo verjetnost in vpliv posledic, pokažemo, kako je to mogoče storiti s štirimi metodami, ki so na voljo za obvladovanje tveganj.

Nazaj na vse novice