SIQ

Na SIQ Ljubljana smo otvorili novo komoro za preskušanje elektromagnetne združljivosti (EMC) v avtomobilski industriji

07. junij 2023

Na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje, Ljubljana (SIQ Ljubljana) smo danes slavnostno otvorili novo komoro EMC za preskušanje v avtomobilski industriji. Aktualna investicija v novo elektromagnetno polneodbojno sobo za preskušanje avtomobilskih komponent zajema tudi investicijo v tehnološko najsodobnejšo opremo, v celoti prirejeno za preskušanje elektronskih komponent, uporabljenih v e-mobilnosti. Laboratorijski del SIQ je s tem večji za 150 m2 visoko tehnološkega Laboratorija za EMC. Celotna investicija je vredna 2 mio EUR.

Z investicijo v visoko tehnološke zmogljivosti, ki slovenski industriji zagotavlja globalno konkurenčnost, bodo s podporo SIQ »slovenski proizvajalci lahko certificirali proizvode ali storitve z največjo dodano vrednostjo«, je poudaril minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in dodal, da imajo slovenska podjetja, tudi v panogi avtomobilske industrije, »na področju certificiranja z mednarodno uveljavljenim SIQ res veliko prednost.«. Gregor Schoss, direktor SIQ Ljubljana, je poudaril, da SIQ slovenskemu gospodarstvu, predvsem izvoznikom, nudi pomembno podporo, hkrati pa »kakovostno, hitro in učinkovito opravlja storitve tudi za številne tuje naročnike.«

Z več kot petdesetimi leti bogatih izkušenj s področja ugotavljanja elektromagnetne združljivosti (EMC) je SIQ pomemben partner celotni panogi avtomobilske industrije in e-mobilnosti. Z razvojem novih proizvodov na področju e-mobilnosti velik izziv pri integraciji elektronskih komponent predstavlja ugotavljanje elektromagnetne združljivosti in z njo povezane varnosti. »SIQ bo z novo komoro in novimi prostori za preskušanje podprl prehod k e-mobilnosti in še naprej zagotavljal visoko kakovost električnih izdelkov ter tako prispeval k razvoju naprednih tehnologij v avtomobilski industriji. Nenazadnje je kakovost izdelkov eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na konkurenčnost in zaupanje potrošnikov,« je ob tem izpostavil Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije ter predsednik Sveta SIQ.

S širokim naborom opreme na SIQ preskušamo avtomobilske komponente po zahtevah vseh vodilnih proizvajalcev, kot so Mercedes, BMW, Audi, VW, Renault, Porsche, Rimac, Aston martin in druge ter nudi podporo avtomobilski industriji v naši regiji. Avtomobilski proizvajalci neprestano dvigujejo zahteve za skladnost komponent, kar v veliki meri vodi v dodatne investicije v merilno opremo, to pa posledično v vpeljevanje novih preskusnih metod.

Nova elektromagnetna polneodbojna (EMC) soba za merjenje sevalne emisije v frekvenčnem območju od 9 kHz do 6 GHz in odpornosti v frekvenčnem območju od 200 MHz do 6 GHz je opremljena z ustreznimi ojačevalniki za doseganje elektromagnetnega polja jakosti do 200 V/m. Skladna je tudi z zahtevami za preskušanje elektromagnetne združljivosti vojaških komponent in civilne aviacije. Laboratorij je bogatejši za pripadajoče antene in najmodernejši spektralni sprejemnik za merjenja vse do 44 GHz ter novo merilnico za izvajanje električnih preskusov na avtomobilskih komponentah. Z novo klimatsko komoro lahko preskušanje izpostavimo tudi ekstremnim temperaturnim vplivom.

Pomembna podpora slovenskemu gospodarstvu in dostop na mednarodne trge

SIQ smo strokovna, neodvisna in nepristranska institucija, ki nudi celovite rešitve s področij preskušanja in certificiranja proizvodov, ocenjevanja sistemov vodenja, meroslovja in izobraževanja z vizijo biti na svetovni trg usmerjena institucija. Naše poglavitne konkurenčne prednosti so znanje, izkušnje, mednarodna prepoznavnost in kredibilnost, fleksibilnost, celovite rešitve, vedno nove storitve in stalno prilagajanje mednarodnemu trgu. Nudimo pomembno podporo slovenskemu gospodarstvu, zlasti izvoznikom. V zadnjih nekaj letih smo svoje storitve izvedli za več kot 1900 slovenskih gospodarskih družb, kar je skoraj polovica prihodka podjetij v Sloveniji.

Naše stranke so proizvajalci iz 53 držav po svetu, 55 % prihodkov ustvarijo v tujini. Mednarodno veljavnost in strokovni nivo našega dela potrjujejo številne akreditacije in članstva v mednarodnih certifikacijskih shemah in združenjih. V letu 2022 smo se uvrstili med prvih dvajset certifikacijskih organov v okviru globalne sheme IECEE CB po letnem številu izdanih certifikatov. S tem smo uvrščeni v zgornjo četrtino med vsemi certifikacijskimi organi glede na število izdanih certifikatov IECEE CB.

V Skupini SIQ, v kateri sta poleg SIQ Ljubljana še SIQ d.o.o. Beograd in SIQ Testing and Certification GmbH, je 174 zaposlenih, sodelujemo pa tudi z več kot 300 zunanjimi pogodbenimi presojevalci in izvedenci. 77 % zaposlenih ima vsaj višješolsko izobrazbo. Do leta 2030 bo na institutu predvidoma 250 redno zaposlenih sodelavcev. Hkrati v Ljubljani že načrtujejo novo poslovno stavbo in dodatno širitev obstoječih kapacitet preskušanja, predvsem na področju elektromagnetne združljivosti avtomobilov in avtomobilskih komponent. Preskusne zmogljivosti bomo širili tudi na področju varnosti prihajajočih tehnologij e-mobilnosti, predvsem na polnilne postaje, shranjevalnike energije in močnostno elektroniko, preskušanje električne varnosti medicinskih in gospodinjskih naprav, načrtuje pa se tudi selitev dejavnost Laboratorija za protieksplozijsko zaščito v načrtovano novo poslovno stavbo.

Fotografije: Tija Ažman

Nazaj na vse novice