SIQ

Na srečanju partnerjev SIQ o verodostojnosti

20. september 2019

Več kot 500 se nas je v četrtek, 19. septembra, zbralo v dvorani na Brdu pri Kranju na tradicionalnem srečanju partnerjev SIQ. V okviru dopoldanskega programa so udeleženci lahko prisluhnili zanimivim predavanjem o uspešnem obvladovanju sprememb, učinkovitem komuniciranju za uspešno poslovanje in preprečevanju kibernetskih napadov. Osrednji izziv popoldanskega programa je bila verodostojnost danes za obvladovanje izzivov jutri.

SIQ»Za dolgoročen uspeh je treba biti brezkompromisno pošten, v celoti pristen, brez izjeme kredibilen, vztrajno načelen, z eno besedo – verodostojen.« S temi besedami je dogodek otvoril Igor Likar, direktor SIQ, in nadaljeval: »Ohranjanje verodostojnosti terja visoko ceno, a ko jo dosežemo, je neprecenljiva. Verodostojnost ima posebno lastnost – zelo težko jo vzpostaviš in zelo lahko zapraviš. Nenehno je na preizkušnji. Če smo verodostojni danes, ni samoumevno, da bomo tudi jutri.«

SIQKot prva od treh osrednjih govorcev je na oder stopila Janja Božič Marolt, direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, ki je skozi kratko popotovanje v času ponazorila, kako velike spremembe se v družbi zgodijo v kratkem času. Kako te spremembe vplivajo na delovanje ljudi in njihovo razmišljanje ter kako lahko kompetentno družboslovno raziskovanje ponudi odgovore o razumevanju teh družbenih sprememb. Izpostavila je tudi nekaj zanimivih izsledkov trženjskih raziskav, ki razkrivajo družbene posledice tehnološkega razvoja. Ob zaključku svojega govora je poudarila, da bi »vsi bili radi verodostojni, a če to želimo, moramo najprej imeti znanje, kompetence in empatijo. To si, upam, mnogi želimo.«

Drugi govorec, Andrej Orožen, ustanovitelj in direktor podjetja Dewesoft, je predstavil zgodbo o uspehu svojega podjetja in razkril, zakaj je verodostojnost pomembna tudi v luči notranjega delovanja in kako močno so v to zgodbo vpeti zaposleni. »Dewesoft je v lasti zaposlenih in zaupanje zaposlenih v podjetje je eden ključnih dejavnikov uspeha tega poslovnega modela,« je poudaril govorec. Brez zaupanja zaposlenih ni verodostojnosti, s katero podjetje lahko uresničuje svoje poslovne cilje. »Inovativnost, celovitost podjetja in biti Dewesoft« so tri stvari, ki so zgradile zgodbo podjetja.

Kot zadnji med govorci je oder zavzel Dejan Roljić, ustanovitelj podjetja Eligma, ki je svoj nagovor osredotočil predvsem ne tehnološke spremembe, kriptovalute in digitalno dobo, ki kroji našo sedanjost in z izjemnim tempom oblikuje našo prihodnost. Kako nerazumljiv nam je tehnološki napredek, je ponazoril s preprostim vprašanjem udeležencem o nam tako samoumevni dobrini – »Koliko od vas razume, kako deluje elektrika?« – in tako izpostavil, da mnogi pravzaprav ne razumemo niti osnov, kaj šele razvoja in kompleksnih tehnologij, ki jih sicer dnevno vsi uporabljamo. »Tehnologije ne spreminjajo življenj, naš odnos do tehnologij ga bo,« je zaključil in poudaril, da smo verodostojni tudi v razumevanju in pomoči drugim. Pri tem je kot primer dobrodelnosti, pri kateri sodeluje, predstavil delovanje dobrodelne organizacije Anina zvezdica, ki na veliko načinov pomaga ljudem v stiski. Lahko jim pomagamo tudi sami.

Dogodek je energično povezoval raper Trkaj, ki je zgodbo o verodostojnosti zaokrožil s kratkim orisom svoje poti v svetu glasbe in rapa. Trkaj je na odru ostal tudi v kulturnem delu programa, ko se mu je na odru pridružila skupina glasbenikov, s katero so poskrbeli za dinamično in pozitivno vzdušje, manjkal pa ni niti »freestyle«, ki je eden ključnih dejavnikov »verodostojnega raperja«. Dogodek smo zaključili v sproščenem vzdušju in ob strinjanju, da le če bomo verodostojni danes, bo to dobra podlaga za soočanja z izzivi, ki se bodo pojavili jutri.

Hvala, ker nam zaupate in skupaj z nami gradite vsem potrebno verodostojnost. Hvala, ker ste z nami danes – tudi za jutri!

Foto: Matevž Paternoster

Nazaj na vse novice