Kalibracije in kontrola SIQ

Obeležitev Dneva meroslovja 2022

20. maj 2022

V sredo 18. maja je na Gospodarski Zbornici Slovenije (GZS) potekala obeležitev svetovnega Dneva meroslovja, ko se spominjamo podpisa Metrske konvencije leta 1875 v Parizu. S podpisom te mednarodne pogodbe je bil postavljen pomemben mejnik naše zgodovine. Takrat je bil ustanovljen mednarodni urad za uteži in mere v Parizu (BIPM), hkrati pa so bili vzpostavljeni osnovni pogoji za poenotenje merskih enot in mednarodno primerljivost merjenj.

Krovna tema letošnjega Dneva meroslovja je bila Meroslovje v dobi digitalizacije. Ta je ključna za razvoj slovenskega gospodarstva in družbe s ciljem zagotavljanja boljših delovnih pogojev, večje dodane vrednosti, boljše prilagodljivosti spremembam in večjih kompetenc podjetij ter zaposlenih. Letošnji Dan meroslovja sta skupaj organizirala Urad Republike Slovenije za meroslovje in GZS – sekcija SiMER.

Svetovni dan meroslovja 2022

Udeležence dogodka so v uvodu nagovorili generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar MGRT g. Samo Zajc, direktor Urada RS za meroslovje dr. Samo Kopač in predsednik sekcije SiMER mag. Matjaž Lindič, sicer direktor področja Meroslovje na SIQ Ljubljana.

V uvodnih nagovorih je bila poudarjena pomembna vloga meritev in merilne opreme, saj Industrija 4.0 narekuje digitalizacijo procesov, katerega glavno gonilo so podatki. Ti morajo biti verodostojni za nadaljnje odločitve, kar pomeni, da so zajeti v realnem času in na ustrezen način, z ustrezno opremo. Merjenja so tako v dobi digitalizacije (npr. Industrija 4.0) ključna v vsakem najmanjšem koraku proizvodnih in storitvenih procesov, kar pomeni, da je gospodarska uspešnost vsak dan bolj odvisna od točnih meritev.

Na Dnevu meroslovja, ki je letos po dveh letih virtualne izvedbe ponovno potekal v živo, je svoja bogata strokovna znanja s področja digitalizacije preko slikovitih predavanj z udeleženci delilo šest strokovnjakov in gospodarstvenikov iz različnih področij delovanja. Predavatelji so na dogodku poudarili, da digitalizacija danes ni več izbira, ampak nuja, saj je v globalnem gospodarstvu jasno, da kdor ni hiter, odziven in prilagodljiv, zaostane. Digitalizacija pomeni nov razvojni izziv za slovensko gospodarstvo in hkrati tudi slovensko meroslovje.

Sodeč po visoki udeležbi, številnih vprašanjih ter zanimivih razmišljanjih s strani občinstva  je dogodek še dodatno potrdil, kako pomembno vlogo nosi meroslovje v vseh procesih gospodarstva ter kako pomemben izziv je digitalizacija v sodobni družbi.

Nazaj na vse novice