Preskušanje in certificiranje proizvodov

Preskušanje baterij Li-Ion

28. april 2018 Tibor Kokelj

V SIQ smo leta 2016 uspešno vzpostavili nov akreditirani laboratorij za preskušanje varnosti baterij, kar nam omogoča, da svojim strankam nudimo podporo in storitve tudi na tem področju.

Se še spomnite baterij Zmaj, ki smo jih uporabljali v ročnih svetilkah, pa v stenskih urah, pa – za tiste, ki se jih še spomnite – v »walkmanih«? »To je to in nič več,« si je mogoče kdo rekel, »ne more biti boljše.« No, potem so prišli mobilni telefoni. Moj je prišel leta 1999, tak z baterijo NiCd. Ni zdržal moje uporabe ves dan, pa tudi rad se je kar sam grel.

Baterije na osnovi litija so naredile razvojni korak naprej in so s svojo koncentracijo energije postale cenovno ugodne in praktične za razširjeno uporabo v prenosnih napravah na baterije – urah, prenosnih telefonih, ročnih orodjih, robotskih kosilnicah, opremi IT in medicinski opremi, v zadnjemu času pa najbolj pogosto v električnih vozilih in shranjevalnikih energije za domove.
Zaradi povečane razširjenosti uporabe teh baterij, njihove velike gostote energije in dokaj velike občutljivosti na pogoje nenormalne uporabe, so ti proizvodi postali potencialno nevarni. Vsem so poznana medijsko odmevna pregrevanja ali pa eksplozije mobilnih telefonov, mogoče tudi strmoglavljenja v letalskemu prometu. Dejstvo je, da se je celotna industrija začela zavedati nevarnosti, ki jih predstavljajo litijeve baterije. Prav zaradi tega poteka na področju standardizacije mnogo aktivnosti, da bi se povečal nivo varnosti.

Konec leta 2015 si je mala ekipa, ki smo jo sestavljali Mark Leban, Nejc Krajnik, Boštjan Grum in Tibor Kokelj postavila cilj, da v polletnemu obdobju izvede vse aktivnosti, ki so potrebne, da v sklopu SIQ postavimo namenski laboratorij za preskušanje baterij, vključno z izvedbo projektov in izvedbo zunanjih akreditacijskih presoj. Zadali smo si zelo ostro časovnico, ki se je na trenutke zdela nemogoča, saj se vedno kje lahko kaj zatakne. V juniju 2016 smo z veseljem pogledali nazaj, saj nam je uspelo izpeljati celoten projekt: od nabave specifične opreme, priprave dokumentacije, uspešne pridobitve in izvedbe vzorčnih projektov na baterijskih modulih podjetij FRIWO, FESTOOL, KLAUKE in drugih do akreditacijske presoje v sklopu Slovenske akreditacije in sheme IECEE za izvajanje preskušanja baterij za potrebe varnosti v napravah in v transportu.

Preskuse izvajamo skladno z zahtevami standardov IEC/EN 62133, IEC/EN 62281, UN 38.3, UL 2054, IEC/EN 61960 in IEC/EN 62841-1, s čimer pokrijemo zahteve večine držav sveta. Od šestnajstih držav, ki so lani izdale certifikate IECEE CB v kategoriji baterij, smo že v prvemu letu bili na dvanajstem mestu po številu izdanih certifikatov.

Tibor Kokelj

Nazaj na vse novice