Preskušanje in certificiranje proizvodov

SIQ – celovit ponudnik preskušanja in certificiranja v avtomobilski industriji

08. marec 2022 Andrej Škof

Razvoj in proizvodnja avtomobilov že od nekdaj predstavljata velik inženirski izziv. Sta gonilo novih rešitev in stalnega napredka avtomobilske industrije. V zgoščeni konkurenci proizvajalcev in dobaviteljev pa si je treba zagotoviti učinkovite in kakovostne partnerje.

Eden takšnih je SIQ. Je največji ponudnik preskušanja in certificiranja v avtomobilski industriji v Sloveniji. Oporo tej industriji pa nudi tudi v širši regiji.

Avtomobilska industrija je zgoščena in visokokonkurenčna industrija. Globalizacija je konkurenco še zaostrila, a globalni trg daje veliko možnosti za sodelovanje izven mej posamezne države. Slovenska podjetja so se kmalu po osamosvojitvi Slovenije soočila z izzivom, kako prodreti na tuje trge, saj je prodaja na nekdanjem skupnem trgu močno upadla.

Za uspešno nadaljevanje svojih zgodb so morala poiskati nove kupce. Potencialnim kupcem pa ni bilo dovolj, da so podjetja lahko ponudila ustrezne tehnološke rešitve. Postaviti so morala tudi ustrezne proizvodne procese in sisteme vodenja, s katerimi so lahko kupcem zagotovila kakovost svojih proizvodov.

Testing of charging stations

SIQ je v 90. letih pričel izvajati prva izobraževanja in ocenjevanja sistemov vodenja za dobavitelje v avtomobilski industriji. Povpraševanje po teh storitvah je v vseh teh letih raslo (in še raste), zato nabor storitev stalno nadgrajujemo. Letno izvedemo prek 40 izobraževanj s področja avtomobilske industrije. Izvajamo tečaje za notranje presojevalce sistema vodenja kakovosti v avtomobilski industriji IATF 16949:2016 ter izobraževanja o metodah in orodjih za obvladovanje sistema vodenja kakovosti v tej panogi. Poleg tega izvajamo certifikacijo sistemov vodenja po standardu IATF 16949:2016, ki je namenjen vsem proizvajalcem izdelkov, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji.

V zadnjih letih je v Sloveniji zraslo več razvojnih centrov, ki so jih postavila slovenska ali tuja podjetja, in v katerih poteka razvoj najsodobnejših avtomobilskih komponent. V mnogih primerih gre tu za proizvode, ki jih je treba natančno preveriti, preden so primerni za končno vgradnjo v vozila. SIQ je ravno zaradi tega v zadnjih letih namenil velik del razvojnih sredstev za širitev obsega preskusnih metod, s pomočjo katerih nudimo razvojnim centrom močno podporo. Konec leta 2020 smo dali v uporabo novo reverberacijsko komoro, ki omogoča preskušanje elektronskih komponent po najnovejših zahtevah proizvajalcev PSA, Jaguar-Land Rover in Ford.

Na SIQ stalno sledimo novim trendom. Za naše partnerje preskušamo najsodobnejše tehnologije s področja E-mobilnosti. Preverjamo DC električne polnilnice z močjo prek 350 kW, najnovejše polnilne module za električna in hibridna vozila, sklope za avtonomno vožnjo, baterijske sklope za električna kolesa in GPS sisteme za določanje lokacije in telemetrijo vozil. Avtomobilski proizvajalci so že na samem začetku spoznali, da je treba poiskati dobre partnerje za uspešno delovanje v avtomobilski industriji. Na SIQ želimo biti tisti partner, ki jim stoji ob strani in ponudi najnovejše rešitve s področja preskušanja in certificiranja v avtomobilski industriji. Tako lahko skupaj pišemo zgodbe o uspehu v eni izmed največjih industrij na svetu.

Nazaj na vse novice