Izobraževanje

SIQ Ljubljana je gostil delegacijo iz Azerbajdžana

25. november 2021 Tatjana Čoko

Delegacijo iz Azerbajdžana smo gostili v okviru projekta UNIDO »Razvoj inovacijskega ekosistema in podporne infrastrukture – Digitalni izobraževalni center (DIC) Azerbajdžana«, v katerem z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo sodelujemo SIQ Ljubljana, Tehnološki park Ljubljana in Agencija za inovativnost iz Bakuja. Ena od aktivnosti projekta je bila tudi organizacija študijskega obiska Azerbajdžanskih start up podjetij v Sloveniji. Cilj je bil izmenjava dobrih praks. Obisk je s podporo različnih slovenskih organizacij potekal od 15. do 19. novembra 2021.

Strokovni obisk se je pričeli na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ), kjer so si delegacija 13-ih start upov ter predstavniki Agencije za inovativnost ogledali preskusne laboratorije in se seznanili z dejavnostjo instituta.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) jih je naslednji dan sprejel državni sekretar Andrej Čuš. Virtualno je udeležence in gostitelje pozdravil tudi vodja projekta iz Organizacije združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) Farrukh Alimidjanov. V nadaljevanju so se gostje seznanili z dejavnostmi Podjetniškega sklada Slovenije (SPS), Javne agencije SPIRIT Slovenija in Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenije (DIH) ter pridobili pomembne informacije o spodbudah in podpori države Slovenije razvoju start up podjetništva.

Sledili so ogledi dobrih praks proizvodnih in storitvenih organizacij ter mreženje in povezovanje s Slovenskimi organizacijami. V podjetju Yaskawa Slovenija v Kočevju so si ogledali proizvodnjo industrijskih robotov, v podjetju INTEC TIV proizvodnjo tiskanih vezij, podjetje GEOCODIS jim je predstavilo svojo dejavnost geoinformacijskih storitev, NETS pa uporabo lastno razvitega informacijskega sistema.

V slovenskem prostoru imajo tehnološki parki pomembno vlogo pri razvoju start up ekosistema, kar so na podlagi uspešnih zgodb in izkušenj odlično predstavili v Tehnološkem parku Ljubljana. Ključne informacije o mehanizmih vstopa na evropske trge so si izmenjali z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI), Inkubatorjem Sežana ter Primorskim tehnološkim parkom.

Slovenija je prepoznana tudi kot turistična destinacija, zato so jim v Slovenskem etnografskem muzeju predstavili košček naše dediščine, na Ljubljanskem gradu pa del naše zgodovine. Ogledali so si tudi Bled, eno najlepših slovenskih turističnih destinacij. Turistično informacijski center (TIC) Bled jim je predstavili strategijo trajnostnega razvoja blejskega turizma. Na gradu jih je pričakal župan, ki jih je s svojo slikovito predstavitvijo popeljal po mejnikih blejske zgodovine. V prelepi naravi vasice Ribno so se skupaj z lastnikom Hotela & Glampinga Ribno Bled, nosilcem certifikata Zero Waste Hotel, sprehodili skozi njihovo Kolesarsko vas in spoznali zgodbo njihovega družinskega podjetja.

Kljub natrpanemu programu študijskega obiska se je našel čas za povezovanje. Izmenjava dobrih praks v obliki študijskih obiskov ima pomembno vlogo pri razvoju inovacijskega in start up ekosistema ter ustvarjanju priložnosti ekonomskega sodelovanja med obema državama.

Ponosni smo, da je SIQ Ljubljana lahko del uspešnega povezovanja dveh držav in da nam je kljub trenutnim razmeram uspelo izpeljati študijski obisk. Za izvedbo zelo zahtevnega strokovnega programa se zahvaljujemo vsem sodelujočim slovenskim organizacijam, še posebej partnerjema v projektu – Tehnološkemu parku Ljubljana ter Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Slednje s finančnimi spodbudami soustvarja uspešne zgodbe projektov UNIDO in tudi na ta način uresničuje svoje poslanstvo.

Nazaj na vse novice