Kalibracije in kontrola

Svetovni Dan meroslovja

20. maj 2021

Danes obeležujemo svetovni Dan meroslovja, ko se spominjamo podpisa Metrske konvencije leta 1875 v Parizu, ki so jo leta 1875 v Parizu podpisali predstavniki 17 držav. S tem podpisom je bil storjen pomemben korak k hitrejšemu in enotnejšemu razvoju gospodarstva, medicine, trgovine in znanosti na celi zemeljski obli. Letošnji svetovni Dan meroslovja je nekaj posebnega, saj obeležujemo tudi 30 let meroslovja v samostojni Sloveniji.

Na Uradu za meroslovje so v počastitev dneva meroslovja pripravili dogodek s predavanji na temo Merjenja za zdravje. Na tem dogodku je svoj pogled na razvoj meroslovnega laboratorija SIQ v preteklih 30 letih predstavil tudi mag. Matjaž Lindič, vodja dejavnosti meroslovja v SIQ. Po letih smo strnili zgodovinski pregled razvoja meroslovnega laboratorija, od pridobivanja akreditacije, težav s sledljivostjo po osamosvojitvi in preboj med bolj prepoznavne laboratorije, tako v evropskem kot svetovnem merilu.

Izziv v prihodnje vidimo predvsem pri sledenju spremembam na e-mobilnosti in prehodu na proizvodnjo 4.0, kar bo od nas zahtevalo prilagajanje novim načinom merjenja. Ravno ti trendi spodbujajo povezovanje med deležniki na področju meroslovja, saj odgovorov na vsa vprašanja trenutno nima nihče. V ta namen je bila v aprilu pod okriljem GZS ustanovljena tudi sekcija SiMER. Delo predsednika so člani na ustanovni seji zaupali mag. Matjaž Lindič. Sekcija je odprta za vse uporabnike, proizvajalce, prodajalce in distributerje merilne opreme, ki želite na enem mestu povezovati in zastopati skupne interese na področju merilne opreme, tehnologij in  postopkov. Že v jeseni predvidevamo prvo izvedbo seminarja na temo tradicionalnega in naprednega meroslovja ravno v povezavi prehoda na proizvodnjo 4.0.

Nazaj na vse novice