Certificiranje organizacij SIQ

Svetovni dan Zemlje: Planet vs. plastika

22. april 2024

Svetovni dan Zemlje: Planet vs. plastika!

Svetovni dan Zemlje, ki ga od leta 1970 obeležujemo 22. aprila, nas opominja na pomembnost varovanja našega okolja in na nujnost ukrepanja za ohranjanje ekosistemov naše Zemlje.

Letošnja tema dneva Zemlje “Planet proti plastiki” opozarja na nujnost zmanjševanja proizvodnje plastike. Cilj, da do leta 2040 zmanjšamo proizvodnjo plastike za 60 % in si prizadevamo za svet brez plastike, je neizbežen in nujen. Od leta 1950 je bilo proizvedenih več kot 8 milijard ton plastike, od katerih je 79 % še vedno prisotnih v naravnem okolju ali na odlagališčih.

Plastika iz okolja prehaja v rastline in živali. V telo jo vnesemo preko vode in živil ter zraka. Ker zaradi toksičnosti povzroča težave z zdravjem tako ljudi kot tudi živali in rastlin, je v svetu čedalje več kampanj s ciljem »nič več plastike v našem življenju«. Plastika oz. njeni ostanki namreč dokazano povzročajo kromosomske in reprodukcijske nepravilnosti, diabetes, nepopravljive nevrološke težave, srčno-žilna in rakava obolenja, debelost.

Pridružimo se kampanji “Planet proti plastiki” in ukrepajmo zdaj za zaščito našega planeta! Podprimo Globalno pogodbo o plastiki, ki si prizadeva za zmanjšanje proizvodnje plastike in spodbuja inovativne rešitve. Skupaj lahko naredimo razliko in zagotovimo čisto, zdravo prihodnost za nas in za prihodnje generacije.

Nazaj na vse novice