Kalibracije in kontrola Poročilo SIQ SIQ

Trajnostno meroslovje

20. februar 2024 Matjaž Lindič

Redno vzdrževanje in kalibriranje merilnih instrumentov podaljšuje rok njihove uporabe.

Ob nakupu merilnega instrumenta se lahko vedno vprašamo, katerega bi izbrali iz množice možnih na trgu. Tu je pri izbiri pri marsikom velikokrat na prvem mestu najnižja cena, bolj poredko pa, kakšne načine vzdrževanja, naravnavanja in kalibriranja instrument omogoča, da bi ga lahko uporabljali čim dalj časa.

V našem laboratoriju pri nakupu merilne opreme vsekakor igra trajnostni vidik veliko vlogo. Namreč, če lahko instrument sami redno naravnavamo in kalibriramo ter imamo ob tem zagotovljen servis proizvajalca, po možnosti v EU, potem nam to prinaša veliko ugodnosti. Največ pridobimo s tem, ker nam ni treba vedno znova izgubljati časa s prilagoditvijo programske opreme ob zamenjavi merilne opreme. V našem laboratoriju imamo sedaj pripravljenih že več tisoč osnutkov za izvedbo kalibracij in samo predstavljate si lahko, koliko časa se izgubi s prilagoditvijo programske opreme pri zamenjavi merilnega instrumenta. Tudi metrologi so ob uporabi istega tipa merilne opreme na daljši rok bolj uspešni pri svojem delu. Kar nekaj instrumentov smo uporabljali v našem laboratoriju več kot 25 let, nekatere tako stare uporabljamo še danes. To nam uspeva kljub v zadnjem času manj kakovostni izdelavi merilne opreme.

Zelo pomembno se nam zdi, da s tem tudi prispevamo k manjšemu odpadu merilnih instrumentov. Da bi k temu še dodatno prispevali, imamo v SIQ postavljen muzej meroslovne opreme, ki si ga naši obiskovalci z zanimanjem ogledajo. Še posebej je zanimiv mladim, ki so sicer zrasli v dobi pametnih telefonov in aplikacij.

Če pa je merilni instrument že treba zavreči, ga predamo podjetjem, ki se ukvarjajo z reciklažo in iz njih lahko pridobijo razne materiale za ponovno uporabo.

Kot prispevek k trajnosti tudi optimiziramo vse naše procese, tako da se odvijajo v digitalni obliki, po možnosti čim bolj brez uporabe papirja. Tako na področju meroslovja tudi ne morete več dobiti nobenega dokumenta v papirni obliki, ampak samo v elektronski z digitalnim podpisom.

Nazaj na vse novice