Predstavitev

V suhem, mrzlem vremenu gospod Voznik pripelje na bencinski servis. V takšnih atmosferskih pogojih so ugodne okoliščine za nastanek nezaželjenih elektrostatičnih procesov.

Tla na bencinskem servisu so z vidika elektrostatike prevodna, zato se električni potencial avtomobila lahko sproti prilagaja potencialu okolice. G. Voznik je obut v neprevodno obutev (obutev s podplati iz umetne mase), vendar se še pred začetkom točenja goriva nenevarno razelektri pri prvem dotiku ozemljene polnilne pištole.

Ko g. Voznik prične s točenjem goriva in v okolici polnilne odprtine avtomobilskega rezervoarja nastane oblak eksplozivne zmesi bencinskih hlapov z zrakom, so vsi predmeti (tudi on) na približno enakem električnem potencialu. Zato ni nevarnosti za nastanek elektrostatične iskre, ki bi lahko vžgala eksplozivno zmes.

Med točenjem goriva se g. Voznik spomni, da je denarnico pustil na sovoznikovem sedežu. Spusti polnilno pištolo (prekine ozemljitev), se vsede v avto, vzame denarnico in zapusti vozilo (drgne oblačilo ob sedež avtomobila in se pri tem naelektri).

Naelektreni g. Voznik se vrne k iztočni pištoli in ob prvem ponovnem dotiku z njo se razelektri z iskro.

Sproščena električna energija pri preskoku iskre zadošča za vžig eksplozivne zmesi, zato nastane eksplozija oziroma vzbuh plamena. G. Voznika opeče po obrazu in rokah, k sreči pa opekline niso hude.