Certificiranje organizacij Izobraževanje Preskušanje in certificiranje proizvodov SIQ

SIQ Ljubljana postal priglašeni organ po Uredbi o medicinskih pripomočkih

31. marec 2022

Po uspešno zaključenem postopku imenovanja in priglasitve po Uredbi o medicinskih pripomočkih (EU) 2017/745 (uredba MDR) je SIQ Ljubljana 31. 3. 2022 postal priglašeni organ za medicinske pripomočke in bil vpisan v informacijsko bazo NANDO Evropske komisije. S tem je postal eden izmed 28 imenovanih priglašenih organov po novi uredbi MDR.

Proizvajalcem medicinskih pripomočkov po vsem svetu lahko v skladu z omenjeno uredbo nudi storitve certificiranja medicinskega pripomočka za dostop do evropskega trga.

Obseg imenovanja SIQ Ljubljana zajema širok nabor skupin medicinskih pripomočkov (aktivnih, neaktivnih, pripomočkov, ki vsebujejo programsko opremo, sterilnih …), posebnih znanj in tehnologij medicinskih pripomočkov.

Nova uredba MDR je 26. maja 2021 v celoti nadomestila Direktivo o medicinskih pripomočkih (MDD) 93/42/EEC, po kateri je imenovanih 50 priglašenih organov. Od tega datuma dalje certifikatov po direktivi MDD ni več mogoče izdajati. Zahteve nove uredbe MDR morajo od 26. maja 2024 dalje izpolnjevati vsi medicinski pripomočki, ne glede na razred tveganja. Najdlje do 26. maja 2024 pa lahko proizvajalci dajejo na trg že certificirane izdelke po direktivi MDD, če se zasnova in predvideni namen medicinskega pripomočka nista bistveno spremenila.

SIQ Ljubljana na področju medicinskih pripomočkov deluje na svetovnem trgu in ima po direktivi MDD trenutno veljavnih nekaj manj kot 150 certifikatov za različne medicinske pripomočke. Njihovi največji trgi so države Srednje in Jugovzhodne Evrope – Avstrija, Nemčija, Slovenija, Srbija in Hrvaška. Certifikate za medicinske pripomočke v skladu z direktivo MDD pa so podelili na štirih kontinentih – največ v Evropi, nekaj pa tudi v Severni Ameriki, Južni Ameriki in Aziji.

SIQ Ljubljana ponuja proizvajalcem medicinskih pripomočkov, ki želijo dostopati do evropskega/svetovnega trga in doseči skladnost z zakonodajo, celovit nabor storitev, ki vključuje tudi preskušanje varnosti in elektromagnetne združljivosti (EMC) pripomočka, preskušanje kibernetske varnosti, preskušanje po celi vrsti harmoniziranih standardov in certificiranje sistema vodenja kakovosti po različnih standardih (ISO 13485, ISO 9001 …). V postopke certificiranja in preskušanja institut vključuje vrhunske strokovnjake, med katerimi so tudi zdravniki specialisti, ki pregledujejo klinično evalvacijo medicinskih pripomočkov.

 

siq-mdr-medicinski-pripomocki

Ekipa sodelavcev SIQ Ljubljana za področje medicine

Nazaj na vse novice