Nazaj na seznam storitev

Izračun ogljičnega odtisa v živilski industriji – izračun na ravni organizacije in izdelka

/

Podnebne spremembe predstavljajo eno največjih groženj našemu načinu življenja, saj ogromna količina toplogrednih plinov povzroča segrevanje planeta brez primere. Prizadevamo si postati nizkoogljična družba, v kateri nas v živilski industriji ne zanimajo le emisije toplogrednih plinov posamezne organizacije ali proizvoda, temveč tudi emisije v celotni dobavni verigi.

Spremljanje ogljičnega odtisa je eno izmed orodij za upravljanje z izpusti toplogrednih plinov in spodbujanje rabe obnovljivih virov energije.

NAMEN

Določitev ogljičnega odtisa je le uvod v načrtovanje zmanjševanja emisij, s splošnim namenom prispevanja k zmanjšanju vplivov na okolje. Z izračunom ogljičnega odtisa lahko organizacije pridobijo potrebne informacije, s pomočjo katerih lahko:

  • obvladujejo emisije in jih sčasoma tudi zmanjšajo;
  • nadzorujejo svoj ogljični odtis in poiščejo morebitne prihranke;
  • natančno poročajo in izpolnijo zahteve poslovnih partnerjev, strank ali investitorjev;
  • omogočijo svojim odjemalcem, da izberejo okolju prijaznejše proizvode;
  • pridobijo potrebne vhodne podatke za odločanje pri nabavi, izbiri materialov, razvoju proizvodov, v proizvodnji;
  • potrdijo, da so družbeno odgovorne, in
  • pridobijo konkurenčno prednost.

Na seminarju bodo predstavljeni temeljni koncepti ogljičnega odtisa ter z njimi povezani standardi in metodologije za izračun in upravljanje z ogljičnim odtisom. Na osnovi obravnave praktičnih primerov po postopkih izračuna bo pridobljeno znanje izhodišče za samostojen izračun.

VSEBINA

  • Podnebju prijaznejša hrana in značilnosti prehranske verige
  • Predstavitev dejavnikov v živilski industriji, ki ustvarjajo potrebo po obvladovanju toplogrednih plinov v smeri trajnostnega razvoja
  • Razvoj in predstavitev standardov ter smernic na področju izračunavanja ogljičnega odtisa
  • Usmeritev do faktorjev ogljičnega odtisa
  • Spletne podatkovne baze za podporo pri izračunih (praktični primeri iskanja faktorjev)
  • Določitev mej posrednih in neposrednih izpustov (praktični primeri določitve mej po protokolu GHG)
  • Predstavitev izkušenj pri izračunavanju ogljičnega odtisa (analize, dileme in napake pri izračunih)
  • Ogljično označevanje živil
  • Primer izračunavanja ogljičnega odtisa v praksi z metodološkim pristopom
  • Tveganja novih rešitev
  • Ovire in najpogostejše napake
  • Možnost razprave

UDELEŽBO PRIPOROČAMO

  • Vodilni delavci in predstavniki vodstva, ki so odgovorni za strateške vidike trajnostnega razvoja;
  • člani HACCP tima;
  • energetski in okoljski strokovnjaki;
  • zaposleni v službi nabave;
  • zaposleni, ki izvajajo presoje dobaviteljev;
  • vodje sistemov ravnanja z okoljem, upravljanja z energijo in vodenja kakovosti;
  • strokovnjaki s področja trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti.

NAČIN DELA

  • Predstavitev zahtev, načel, smernic, pristopov in orodij.

Lokacija izvedbe: SIQ Ljubljana, Mašera-Spasićeva ulica 10, 1000 Ljubljana.

Dodatne informacije: Jernej Balantič, telefon: 01 5609 716, e-pošta: jernej.balantic@siq.si 

Obveščanje o izobraževanjih

Bodite pravočasno obveščeni o aktualnih izobraževanjih in brezplačnih dogodkih.

Cenimo in nagrajujemo vašo zvestobo

Zato uvajamo Bonus zvestobe za nagrajevanje naših zvestih udeležencev.

Več o bonusu zvestobe