Izobraževanje

BREZPLAČNO spletno strokovno srečanje: INDUSTRIJA 4.0 in kaj morajo o tem vedeti vodstva organizacij

24. september 2021

Na včerajšnjem spletnem strokovnem srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 100 udeležencev iz slovenske industrije, smo predstavili pomen in namen industrije 4.0 ter izpostavili ključne elemente za njeno uspešno implementacijo. Predavatelja Janez Furlan in Marko Mandelj sta na podlagi dolgoletnega dela v proizvodnih podjetjih tako doma kot v tujini podala svoje bogate praktične izkušnje ter predstavila elemente uspešne digitalne transformacije proizvodnih podjetij.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA ORGANIZACIJE – NUJA ZA USPEŠNO PRIHODNOST

Izpostavljena sta bila strateški vidik digitalizacije in pomen vključenosti vodstva pri planiranju in izvedbi ter motivaciji vseh zaposlenih za uspešno digitalno transformacijo organizacije. Predstavitev je vodila skozi ključne korake na poti digitalizacije. Predstavljen je bil tudi model samoocene zrelostne stopnje organizacije, ki ga bodo udeleženci Šole industrializacije dobili v uporabo. Posebej je bil poudarjen tudi pomen kibernetske varnosti. Za optimalno digitalno preobrazbo bodo organizacije morale poskrbeti tudi za digitalne kompetence svojih sodelavcev. Na predstavitvi smo predstavili tudi opredeljen seznam teh kompetenc.

Na spletnem strokovnem srečanju smo se dotaknili teme Industrija 4.0 (I 4.0) in predstavili:

  • kaj obsega pojem I 4.0,
  • njene prednosti,
  • ključne značilnosti,
  • ključne korake, kako se lotiti projekta,
  • pomembnost vključenosti vseh zaposlenih ter
  • pomembnost podpore najvišjega vodstva za uspešnost izvedbe.

Janez Furlan je predstavil, kaj pomeni prehod organizacije na nivo 4.0: »Prehod organizacije na nivo Industrija 4.0 je POT CELOVITE DIGITALNE TRANSFORMACIJE POSLOVANJA, ki ne spreminja le strategije delovanja (t.j. kiber-fizično obvladovanje vrednostnih verig oz. avtomatizacije in informatizacije procesov), temveč terja tudi premislek o viziji in poslanstvu organizacije, s tem pa tudi o poslovnem modelu organizacije. I 4.0 pomeni novo stopnjo v organizaciji in obvladovanju verig vrednosti, in sicer s ciljem:

  • omogočiti avtonomne procese odločanja in povečevati dodano vrednost na osnovi zbranih podatkov,
  • povezovati, usklajevati in spremljati vire in procese v realnem času (vertikalna veriga vrednosti) ter
  • omogočiti zgodnje vključevanje zainteresiranih strani v integrirano horizontalno dodajanje vrednosti, vključno s povečevanjem zadovoljstva kupcev.

Vse našteto pa pravzaprav omogoča AGILNO obvladovanje naglo spreminjajočih se okoliščin v poslovnem okolju, s katerimi se v aktualnem času srečujejo zlasti proizvodne organizacije.

Marko Mandelj je pojasnil, da je prehod na nivo I 4.0 nuja ne le za preživetje organizacije, temveč predvsem za njeno rast in razvoj v prihodnosti. Predstavil je osnove za prehod na nivo I 4.0 in poudaril, da se je potrebno zavedati vseh gradnikov I 4.0, kot so:

  • virtualno–resnični svet,
  • industrijski internet stvari,
  • nadzor, analiza in napredno vodenje procesov v realnem času,
  • sodobne tehnologije nadzora nad delovanjem procesov in parametrov kakovosti,
  • avtomatizacija in robotizacija – vizija tako podprtih procesov, osnovni napotki,
  • analitika poslovanja – od zbiranja podatkov do samokrmiljenja,
  • sodobne tehnologije snovanja in razvoja.

Vse gradnike je potrebno s polno mero odgovornosti vključevati. Predavatelj je zaključil z mislijo: »Podatki so valuta prihodnosti. In podatki morajo biti v vsakem trenutku dosegljivi in točni.«

Srečanje smo zaključili s predstavitvijo koncepta Šole Industrija 4.0, katere cilj je posredovanje znanja in razumevanje koncepta I 4.0 in D 5.0 ter praktično znanje za samostojno vodenje internih projektov digitalne preobrazbe. Udeleženci v sklopu šole s pomočjo mentorjev rešijo konkreten izziv, ki ga imajo na področju, povezanim z digitalno preobrazbo. Po uspešno opravljeni šoli pridobijo naziv skrbnik projektov digitalne preobrazbe.

Ljubljana, 24. 9. 2021

 

Nazaj na vse novice