Srečanje partnerjev

Nazaj

Srečanje partnerjev 2023 - program

Program dopoldne - strokovna predavanja

Trajnostni razvoj – čas je za dejanja!

[9.30–11.15, dvorana Heros]

Predavanje organizira področje Ocenjevanje sistemov vodenja.

Predavatelji:

 • Ana Margetič (SIQ Ljubljana) – pregled zahtev direktive CSRD in standardi za poročanje
 • Blanka Kaker (SIQ Ljubljana) – povezava med sistemi vodenja in trajnostnim razvojem
 • Teodor Prosen (Telekom Slovenije, d.d.) – Zgodba trajnostnega razvoja v Telekomu Slovenije, d.d.

Organizacije po vsem svetu se skupaj s svojimi deležniki vedno bolj zavedajo potrebe po družbeno odgovornem ravnanju in trajnostnem poslovanju. Voditelji uspešnih organizacij zato poleg finančne uspešnosti z različnimi pristopi gradijo tudi trajnostne strategije ter o tem transparentno poročajo. V januarju 2023 je v veljavo stopila nova direktiva EU o poročanju podjetij o trajnostnosti (CSRD), konec julija pa je Evropska komisija sprejela tudi nove pripadajoče standarde poročanja o trajnostnem razvoju (ESRS). Prve organizacije bodo morale uporabiti zahteve standardov že v obdobju poročanja za leto 2024. Pomembno je, da organizacije razumejo zahteve poročanja in v določitev pomembnih tem vključujejo svojo vrednostno verigo, kar pomeni, da se bodo zahteve tako ali drugače prenesle tudi na majhne in srednje velike organizacije. V strokovnem predavanju boste izvedeli, kaj se od organizacij pričakuje in kako se že danes pripravljajo na poročanje o trajnostnem razvoju.

Umetna inteligenca –  prihodnost pametnih tovarn?

[9.30–11.00, Steklena dvorana 1+2]

Predavanje organizira področje Izobraževanje.

Predavatelja:

 • Tatjana Ivanovič (Gorenje gospodinjski aparati, d. o. o.)
 • Hugo Zupan (Digiteh, d. o. o.)

Umetna inteligenca je presegla status zgolj modne fraze in se uveljavlja kot ključni dejavnik, ki temeljito preoblikuje sodobno industrijo. V luči koncepta pametne tovarne, kjer umetna inteligenca in digitalni dvojčki zasedajo osrednjo vlogo v inovativnih proizvodnih procesih in sistemih, smo priča prihodu avtonomije, ki postopoma nadomešča tradicionalno človeško vlogo in se povezuje z  naprednimi digitalnimi platformami. Kljub temu se zastavlja vprašanje: Je umetna inteligenca naš partner v prihodnji viziji ali latentna grožnja, ki lahko nadomesti človeški prispevek?

Pridružite se nam pri raziskovanju vloge umetne inteligence, ki ne le podpira, temveč tudi ponovno evalvira temeljne koncepte digitalne transformacije podjetij in združuje tehnološke rešitve v praktične  aplikacije. S pomočjo konkretnih primerov se bomo podali na pot k najbolj inovativnemu digitalnemu projektu leta 2022, katerega jedro je globoko zakoreninjeno v umetni inteligenci.

Novosti in zakonodajne zahteve za dajanje elektrotehničnih proizvodov na globalne trge

[10.30–11.30, Steklena dvorana 4]

Predavanje organizira področje Varnost in elektromagnetika.

Predavatelji: Anja Jerovšek, Marjan Mak, Matej Žontar (vsi SIQ Ljubljana)

Proizvajalci elektrotehničnih proizvodov se srečujete s kompleksnimi zahtevami številnih tehničnih predpisov, ki pokrivajo področja varnosti, elektromagnetne združljivosti, povezljivosti, energijske učinkovitosti ali okoljske zasnove in urejate dajanje izdelkov na mednarodne trge. Številni predpisi na glavnih trgih, kot so Evropa, ZDA, Kitajska ali Avstralija, se pogosto razlikujejo in spreminjajo. Zato vam želimo predstaviti ključne spremembe zakonodajnih predpisov za dajanje elektrotehničnih proizvodov na globalne trge ter vam ponuditi pregled bistvenih zahtev za označevanje CE, UKCA, kot tudi drugih certifikacijskih oznak v Ameriki, Aziji in Oceaniji.

Svoje znanje in izkušnje bodo delili vodja postopkov mednarodnih odobritev Anja Jerovšek, vodja Laboratorija za elektromagnetiko Marjan Mak ter direktor področja Varnost in elektromagnetika Matej Žontar.

Pridružite se nam in bodite pripravljeni na izzive, ki jih prinaša novejša tehnična zakonodaja na področju elektrotehničnih proizvodov. Skupaj bomo poskrbeli, da bo vaša pot na globalne trge gladka in uspešna.

Osrednji del dogodka

Dvorana Grandis, 12.00–14.00

Umetnost inteligence
 • Uvodni pozdrav
 • Marcel Štefančič, jr.: Dr. Strangelove 2.0: Kako smo vzljubili UI in se je nehali bati
 • Okrogla miza: Umetna inteligenca in vsemogočni izzivi
  • Razpravljajo: Zenel Batagelj, direktor (Valicon); Igor Pauletič, direktor (FrodX); dr. Maja Fesel Kamenik, direktorica (HRM One d.o.o); doc. dr. Aleksander Sadikov, predstojnik Laboratorija za umetno inteligenco (FRI)
  • Moderator: Anže Tomič (Val 202)
 • Kulturni program: Nina Strnad kvintet

Dogodek bo povezoval Boštjan Romih.

Marcel Štefančič jr.

Marcel Štefančič, jr., magister filozofije in profesor primerjalne književnosti z literarno teorijo, je filmski kritik Mladine, urednik revije Global, dvakratni dobitnik Rožančeve nagrade za najboljšo esejistično knjigo, dvakratni dobitnik nagrade Viktor za najboljšega televizijskega voditelja informativnega programa, dobitnik Zlate ptice in Ekranovega priznanja ter avtor več kot stotih knjig o filmu, Cankarju, koncu sveta in slovenskemu snu.

Dr. Strangelove 2.0: Kako smo vzljubili UI in se je nehali bati

Živimo v Oppenheimerjevi dobi: pred UI nas svarijo tisti, ki jo izdelujejo – njeni stvarniki. In vsi se bojijo UI – kaj vse bo naredila! Grozne, strašne, apokaliptične reči. A kaj, če bo v resnici le izpolnila naše želje, naše fantazije? Kaj, če bo le poudarila in pospešila strašne in grozne reči, ki so že v teku – in ki jih že prakticiramo? Kaj, če jih bo le razumela dobesedno in zares – in jih prignala do konca, do skrajnih konsekvenc? Kaj, če nas bo le dorekla? Kaj, če bo le dokončala naše slabe stavke in naše črne misli? Na grotesken, ciničen, sarkastičen način. V posmeh vsem našim največjim stvaritvam – orožju za množično uničevanje, hladni vojni, pandemijam, podnebnim spremembam in mitu o neskončni gospodarski rasti.

dr. Maja Fesel Kamenik | HRM One d.o.o

Maja Fesel Kamenik je magistrirala na IEDC Poslovni šoli Bled in doktorirala s področja organizacijske psihologije. Zadnjih 13 let je direktorica družbe za kadrovski management, izobraževanje in poslovno svetovanje HRM One ter ustanoviteljica in lastnica družbe za uresničevanje človeškega potenciala Beep Institute.

Ima več kot 20 let izkušenj, svetovala je različnim slovenskim in mednarodnim podjetjem na področju kadrovskih sistemov, vodenja, selekcije zaposlenih, razvoja in delovnopravnega prava. Je članica različnih komisij Združenja Manager in komisij nadzornih svetov. Njeno življenjsko vodilo je: »Bodi to, kar si, delaj, kar imaš rad, in ne boj se ljubiti drugih.«

Igor Pauletič | Frodx

Partner in CEO

Igor je izkušen podjetnik in investitor, ki že skoraj četrt stoletja ustvarja na preseku marketinga, prodaje in novih tehnologij. Slovenski in tuji poslovneži ga poznajo zlasti kot direktorja in glavnega stratega podjetja FrodX, širša javnost pa kot spretnega in polemičnega avtorja spletnih zapisov, v katerih prepleta svoje razmisleke in opažanja o poslovnih, tehnoloških in družbenih trendih. Njegovi najbolj zanimivi in pronicljivi premisleki iz tega obdobja so končali tudi v knjigi Jadralske, gurmanske in ščepec prodajnih z namenom, da se dotaknejo še koga.

dr. Aleksander Sadikov | FRI UL

Dr. Aleksander Sadikov je predavatelj in predstojnik Laboratorija za umetno inteligenco na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za računalništvo in informatiko. Je predsednik Slovenskega društva za umetno inteligenco (SLAIS). Njegovi glavni raziskovalni interesi so strojno učenje, hevristično preiskovanje ter priporočilni sistemi in sistemi za podporo (kliničnemu) odločanju.

V zadnjih letih je vodil več evropskih projektov, ki povezujejo umetno inteligenco in podporo odločanju v medicini. Bil je sopredsedujoči premierni izvedbi Evropske poletne šole umetne inteligence (ESSAI & ACAI 2023).

Zenel Batagelj | Valicon

Zenel Batagelj je ustanovitelj in partner v družbi VALICON, kjer svetuje ključnim naročnikom na področju trženja, znamčenja in strategij rasti. Na tem področju je eden najbolj vidnih strokovnjakov v JVE.

Analitika je njegova strast. Od ustanovitve Valicona deluje na področju aplikativne prediktivne analitike. Z dostopnostjo orodij za strojno učenje se v zadnjih letih posveča naprednim algoritmom na področju računalniškega vida in večjezične klasifikacije (beri razumevanja) besedil v realnem času, s posebnim poudarkom na jezikih našega govornega področja. Slednje predstavlja temelje za najbolj napredne metode razumevanja potrošnikov, kar je poslanstvo Valicona.

Anže Tomič | Val 202

Podkaster in novinar. Na Valu 202 soustvarja tehnološko oddajo Odbita do bita, za revijo Monitor piše več kot desetletje.

Nina Strnad kvintet

»… in je bilo, kot bi posijalo sonce.« Tako je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas. Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij je delo Nine Strnad prepoznano tako s strani splošne kot strokovne javnosti pri nas in v tujini. Med svoje največje dosežke šteje sodelovanje na koncertu S simfoniki v filmski svet, kjer je bila gostja legendarnega jazzovskega in filmskega skladatelja Michela Legranda, prejemnika treh oskarjev.

Veseli bomo vaše družbe

Prijava

 • Srecanje partnerjev SIQ 2023