Kalibracije

Ostale veličine

Naše storitve

Z namenom zagotavljanja celovitih storitev za naše stranke smo poleg električnih veličin ter časa in frekvence pridobili tudi akreditacijo na posameznih področjih mehanskih in kemijskih veličin (npr. tlak, masa, sila, pojemek, dolžina, kontrola izpušnih plinov).

Prva skupina instrumentov iz področja ostalih veličin so tehtnice, s katerimi se lahko vsakodnevno srečamo v trgovinah, poštah in drugje. Tehtnice morajo biti overjene, da smo  prepričani v pravilen prikaz mase, s čimer jim posledično lahko tudi zaupamo. Podobno si našega vsakdanjega življenja ne moremo predstavljati brez avtomobilov in motorjev, ki jih vsakodnevno uporabljamo za prihod v službo, obisk prijateljev ali druge opravke. Pri uporabi vozil pride do obrab ali celo do okvar posameznih sklopov, zato je potrebno za njihovo brezhibno delovanje periodično opravljati tehnične preglede. Tam se preveri posamezne sklope in pravilnost delovanja, saj lahko le tehnično izpravno vozilo pripomore k povečanju varnost vseh udeležencev v prometu. Poleg pregleda luči, zavornih sistemov in ostalih ključnih komponent, se na tehničnih pregledih preverja tudi svetilnost svetlobnih teles, hitrost motorjev in koles s pomožnim motorjem, glasnost izpušnih sistemov in silo pri zaviranju. Preverja se tudi tlak v pnevmatikah, ki ni pomemben le z vidika varnosti, temveč predpisan tlak v pnevmatikah zmanjša njihovo obrabo, zmanjša porabo goriva in s tem prispeva k čistejšemu okolju. Na tehničnih pregledih imajo predpisane postopke in instrumente za izvedbo pregledov, slednje pa znamo kalibrirati v meroslovnem laboratoriju SIQ. Kalibriramo lahko merilnike, senzorje in generatorje tlaka, merilnike tlaka v pnevmatikah in silomere, merilnike pojemkov, regloskope (testne naprave za preverjanje nastavitve avtomobilskih luči), valjčne steze, kot tudi merilnike bencinskih in dizelskih izpušnih plinov, kar sodi med zakonsko meroslovje.

Kalibracija merilne opreme na SIQ

Tehtnice

V SIQ lahko kalibriramo tehtnice do 280 kg III in IV točnostnega razreda.

Merilniki tlaka

Kalibracija lahko izvedemo v območju od -700 mbar do +15 bar. Naprave, ki  jih kalibriramo zajemajo merilnike, senzorje in generatorje tlaka in merilnike tlaka v pnevmatikah. Poleg kalibracije izvajamo tudi kontrolo merilnikov tlaka v pnevmatikah skladno s pravilniki.

Merilniki sile

Merilniki sile kalibriramo preko etalonskih uteži do vrednosti 400 N.

Merilniki izpušnih plinov, merilniki prosojnosti

Merilniki izpušnih plinov se uporabljajo na tehničnih pregledih za merjenje čistosti izpuha pri avtomobilih. Z različnimi referenčnimi mešanicami plinov preverimo ustreznost delovanja v skladu s pravilniki. Izvede se identifikacija merila, testi pred uporabo, ter kontrole odzivnega časa, tesnjenja, ostanka ogljikovega vodika v merilu, ter delovanja signaliziranja prenizkega pretoka plina. SIQ zagotavlja njihovo kalibracijo, kot tudi kalibracijo merilnikov prosojnosti avtomobilskih stekel po primerjalni metodi z uporabo kalibrirnih filtrov (merilni parameter: koeficient motnosti).

Merilniki pojemkov

Pri merilnikih pojemkov kalibriramo pojemek (do 9,81 m/s2) ter silo na zavorni pedal (200 N). Pretvornik sile se kalibrira skupaj z merilnikom pojemkov, s katerim se uporablja, saj je le tako kalibracija veljavna.

Valjčne steze

Valjčne steze se na tehničnih pregledih uporabljajo za preverjanje hitrosti vozil. Kalibracija steze vključuje meritev obsega valjev in koles (polmer kolesa do 150 mm), meritev hitrosti ter konstant k in w. Izvajanje poteka na terenu, zato je med kalibracijo valjčna steza zaprta. Z referenčnim signalnim generatorjem simuliramo hitrost vrtenja, preko merilnika vrtljajev in pripadajočega merilnega kolesa pa se  pregleda obseg valja.

Regloskopi

Tipičen parameter pri kalibraciji regloskopov (oz. testne naprave za avtomobilske žaromete) je naklonski kot do 4%. Ustreznost njihovega delovanja preverimo z laserskim žarkom.

Kontaktirajte nas

Želite izvedeti več? Kontaktirajte našo skupino strokovnjakov.

Pišite nam

  • SIQ Ljubljana