Foto in video

Laboratorij za kalibracije in kontrolo

Ste se kdaj vprašali, kje in kako kalibriramo vašo merilno opremo?

Oglejte si kratek sprehod skozi meroslovni laboratorij SIQ.

Več o storitvah na področju meroslovja.

Ogled na Youtube

Certificiranje Informacijske varnosti

Sistemi vodenja na področju informacijske varnosti gradijo dolgoročno obrambo zoper nepričakovane dogodke, vdore in nezaželene spremembe ter zagotavljajo nemoteno in neprekinjeno poslovanje organizacije.

Več najdete na spletni strani Informacijska varnost.

Ogled na Youtube

Certificiranje sistemov vodenja varnosti živil

SIQ Ljubljana, vaš partner na področju ocenjevanja sistemov vodenja varnih živil. Soustvarjajmo zaupanje v varne proizvode in odgovorno družbo. Skupaj.

Več informacij najdete na spletni strani Živila.

Ogled na Youtube

Kibernetska varnost

Vrata svojega doma ali pisarne vedno skrbno zaklepamo. V digitalnem svetu pa se nam lahko hitro zgodi, da vrat niti ne najdemo niti ne vemo, kako jih zakleniti. A z znanjem in ustreznimi ukrepi se lahko zaščitimo pred vse bolj pretkanimi kibernetskimi napadi.

Kaj lahko posameznik ali podjetje naredi, da se zaščiti pred kibernetskimi napadi? Kateri napadi so najbolj »priljubljeni«? Kakšni so trendi vdorov?

Na ta in podobna vprašanja smo skušali odgovoriti v naši tokratni oddaji o kibernetski varnosti. Pogovarjali smo se s strokovnjaki iz oddelka za kibernetsko varnost pri SIQ, ki so vedno na tekočem z najnovejšimi hekerskimi podvigi, taktikami in tehnikami ter poznajo ključne grožnje in trende v panogi.

Vabljeni k ogledu!

Več informacij o storitvah oddelka za informacijsko varnost najdete na spletni strani Preverjanje informacijskih tehnologij.

VEČ

SIQ Izobraževanje

Podjetje se lahko uči le, če se učijo njegovi zaposleni. Uspešna podjetja že priznavajo, da je usposabljanje zaposlenih bistvenega pomena in bi moralo biti vedno na vrhu seznamov prednostnih nalog. V prihodnosti se bo treba spoprijeti s številnimi izzivi, podjetja pa morajo biti sposobna slediti trendom in hitrim spremembam. Še posebej ob hitrem tehnološkem razvoju in naraščajoči trajnostni problematiki. Podjetja morajo biti sposobna ustvariti motivirano in agilno delovno okolje, ki svojim zaposlenim omogoča dosegati rezultate. Nenehno izobraževanje je pomemben del tega.

4000 udeležencev vsako leto obišče več kot 400 predavanj, ki jih v okviru SIQ Izobraževanj vodi 70 strokovnjakov z različnih področij. In kar je najpomembnejše, strokovnjaki, ki poučujejo na teh izobraževanjih, nimajo le teoretičnega znanja, ampak predvsem praktični vpogled, bogate izkušnje s svojih področij dela in globok vpogled v težave vključevanja novih strategij in vizij v podjetjih. Od zagotavljanja kakovosti do načrtovanja neprekinjenega poslovanja in vse do odličnosti.

Vas zanima več?  Vabljeni k ogledu kratke predstavitve SIQ izobraževanj.

Program izobraževanj

Preskušanje elektromagnetne združljivosti (EMC)

Vse električne in elektronske naprave povzročajo elektromagnetne motnje in so nanje tudi dovzetne. Večina naprav, ki jih uporabljamo, vsebuje kakšno električno komponento in različni deli morajo delovati tako, da ne motijo delovanja drugih. In tu nastopi EMC – kratica označuje elektromagnetno združljivost.  Elektronski deli morajo izpolnjevati zahteve elektromagnete združljivosti za odpornost, kar pomeni, da so posamezni sestavni deli izdelka zaščiteni pred okoljem in so v skladu z zahtevami za emisije EMC, da se zagotovi, da vaš izdelek ne seva v okolje.

Poglejte si več o elektromagnetni združljivosti v naši oddaji. Več o dejavnosti EMC najdete TUKAJ.

Kaj je čas?

Ste se kdaj vprašali, kako nam uspe natančno definirati sekunde, minute, leta, celo tisočletja? In ali ste vedeli, da SIQ kot nosilec nacionalnega etalona za čas in frekvenco zagotavlja najbolj točen čas v Sloveniji?

Ena prvih metod merjenja časa je bil dan. Dolžina dneva in noči, razdeljena na 24 ur s pomočjo zvezd. Metoda ni bila povsem zanesljiva zaradi Zemljinih odstopanj od konstantnega kroženja okoli Sonca. Ker takrat ljudje niso povsem razumeli znanosti v ozadju tega pojava, so se domislili različnih razporedov časa in sistemov merjenja časa.

Več o tem, kako definiramo čas, si poglejte v našem posnetku. Več o dejavnosti meroslovja na TEJ POVEZAVI.

Kaj pomeni oznaka CE?

Oznaka CE, ki jo najdemo na proizvodu, organom tržnega nadzora in končnim uporabnikom pove, da proizvod izpolnjuje bistvene zahteve ustreznih evropskih direktiv. Oznaka CE je tudi viden dokaz, da proizvajalec prevzema odgovornost za skladnost proizvoda.

Po končanem postopku ugotavljanja skladnosti in pripravi tehnične dokumentacije v dokaz skladnosti proizvoda, mora proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik s sedežem znotraj Evropske unije sestaviti ES-izjavo o skladnosti. V določenih primerih (proizvodi z visoko stopnjo tveganja za varnost) mora postopek ugotavljanja skladnosti (ES-preskus tipa) izvesti tretja, neodvisna stran (priglašeni organ). ES-izjava o skladnosti je zadnje, kar mora pripraviti proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik, preden proizvod označi z oznako CE in ga da na trg.

Več informacij najdete TUKAJ.

SIQ laboratoriji

SIQ ima pet različnih vrst laboratorijev: za metrologijo (etalon za čas in frekvenco), varnost in elektromagnetiko, protieksplozijsko zaščito, igralniške tehnologije in informacijske tehnologije.

SIQ izvaja širok nabor preskušanj: od medicinske opreme, prehrambnih objektov, nacionalnih etalonov, prometa in transporta, protieksplozijske zaščite, do preverjanja igralniških tehnologij, informacijske varnosti, varnosti elektronskih proizvodov ter meritev električne energije, podeljuje pa tudi okoljske certifikate, ki prispevajo k čistejšemu in bolj trajnostnemu svetu.

Vsak proizvod je podvržen različnim vrstam preskušanj, kot so preskušanja mejnih napetosti, elektromagnetne združljivosti proizvodov, varnosti strojev, okoljskih vplivov, medicinske opreme, opreme, namenjene uporabi v potencialno eksplozivnih atmosferah, merilnih instrumentov, prometne signalizacije, komponent železniškega sistema, interoperabilnosti in združljivosti ter številna druga …

Preskušanje luči

Ste se kdaj vprašali, kako se preskušajo luči, ki morajo biti trajnostne in zanesljive? Eno od področij, na katerega se osredotoča SIQ, je področje avtomobilskih luči in prometne signalizacije, kar prispeva k zmanjševanju števila nesreč v prometu.

V posnetku si lahko pogledate, kako poteka preskušanje avtomobilskih luči.