Preskušanje in certificiranje proizvodov

Preskušanje in certificiranje medicinskih pripomočkov

SIQ Ljubljana je zaupanja vreden in neodvisen institut, ki ponuja celovite storitve preskušanja, ocenjevanja, certificiranja in kontrole. Svojim partnerjem omogočamo, da pridobijo zaupanje strank, da so njihovih proizvodi sprejeti na svetovnem trgu, ter jim nudimo prilagojene storitve. Naše izkušeno osebje lahko vaš proizvod preskuša na kateri koli stopnji razvoja, od zgodnje faze načrtovanja do končnega proizvoda.

Zagotavljamo, da vaši proizvodi in storitve ustrezajo najvišjim standardom kakovosti.

Celovite rešitve za globalni doseg

V SIQ vam nudimo podporo s širokim naborom storitev po standardih za medicinske proizvode. Naši visoko usposobljeni in izkušeni preskusni inženirji vam lahko pomagajo med celotnim postopkom preskušanja in vas obveščajo o poteku. Sinergija znanja se materializira v celovitih rešitvah, ki so optimalno prilagojene potrebam posamezne organizacije in vam pomagajo medicinski pripomoček pripeljati na svetovni trg.

Tesno sodelujemo z našimi strankami, da zagotovimo, da se delo izvaja kakovostno in v najkrajšem možnem času. Razumemo potrebo stranke, po hitrem vstopu na trg.

Prenesite naš EMC Medical Test Plan

Prenesite si naš brezplačni EMC Medical test plan, ki je ključen pogoj za EMC preskušanje na SIQ. EMC Medical test plan navaja tehnične podatke o vašem proizvodu, ki neposredno vplivajo na zahteve in obseg EMC preskušanja.

Če želite prejeti povezavo za prenos našega vnaprej izpolnjenega primera EMC test plana in ga uporabiti kot smernico za določitev točnih zahtev in obsega EMC preskušanja vaše medicinske naprave, izpolnite spodnji obrazec. Nato boste na navedeni e-poštni naslov prejeli povezavo za prenos datoteke.

  Preskušanje varnosti

  Izvajamo lahko večino varnostnih preskusov pri različnih obremenitvah ali v različnih klimatskih  pogojih. Postopke, beleženje ali poročilo o preskusu lahko prilagodimo glede na zahteve strank ali posebne načrte preskušanja.

  SIQ je član mednarodne sheme IECEE CB. Medicinske standarde v okviru sheme IECEE CB najdete tukaj. Pri Slovenski akreditaciji (SA) smo akreditirani za preskušanje in certificiranje po standardu IEC 60601-1 oz. EN 60601-1, ki določata splošne zahteve za medicinsko električno opremo ter za mnoge druge posebne/stranske standarde v zvezi z medicinskimi proizvodi.

  • Glavni standard za varnost: IEC/EN 60601-1 – Medicinska električna oprema – 1. del: Splošne zahteve za osnovno varnost in bistveno delovanje

   

  Več informacij
  Ostali posebni/stranski standardi:

  Tehnične storitve EMC

  Smo profesionalni, natančni in odzivni pri izpolnjevanju vaših zahtev glede preskušanja in certificiranja elektromagnetne združljivosti. Naše meritve, poročila o preskusih in certifikati zagotavljajo EM združljivost vašega proizvoda na vseh pomembnih trgih. Strokovno pomoč nudimo v najzgodnejših fazah razvoja, ko lahko izvedemo delne, kritične preskuse posameznih naprav.

  SIQ je del mednarodne sheme IECEE CB EMC. V Laboratoriju za EMC lahko naši usposobljeni preskusni inženirji z izkušnjami z različnimi medicinskimi pripomočki izvedejo vse zahtevane preskuse na specifični opremi, namenjeni preskušanju elektromagnetne združljivosti medicinskih pripomočkov.

  • IEC/EN 60601-1-2 – Opredeljuje osnovno in bistveno delovanje medicinske opreme glede na elektromagnetne motnje.
  • EN 61000-3-2 – Omejitve za harmonične tokovne emisije (vhodni tok opreme ≤ 16 A na fazo).
  • EN 61000-3-3 – Omejitev sprememb napetosti, nihanj napetosti in utripanja v javnih nizkonapetostnih napajalnih sistemih za opremo z nazivnim tokom <= 16 A na fazo in ni predmet pogojne povezave.
  • EN 303 446-1 – Standard za kombinirano in/ali integrirano radijsko in neradijsko opremo (velja samo za proizvode, ki vsebujejo radijske module).
  • FCC preskušanje – Preskušanje v skladu s 47 CFR, 15. del, poddel B za pokrivanje zahtev za trg ZDA.
  • IEC/EN 61000-4-39 – Sevana polja v neposredni bližini (simulira namerne radijske storitve).
  Več informacij

  Klimo-mehanske simulacije

  Uporaba novih tehnologij in vse večje zahteve po zanesljivosti proizvodov so vzrok za vse večjo potrebo po preskušanju vplivov okolja. Naš laboratorij za klimo-mehansko preskušanje je ustrezno opremljen za izvajanje različnih preskusov.

  Zagotavljamo večino klimo-mehanskih preskusov po različnih normativih in standardih pod različnimi obremenitvami ali klimatskimi pogoji. Nudimo tudi možnost beleženja podatkov in specifično opremo za napetostne/tokovne pogone.

  Akreditirane metode v skladu s serijo EN 60068:

  • Vibracijsko preskušanje
  • Klimatsko preskušanje
  • Preskušanje s slano meglo
  • Višinsko preskušanje
  • Parametrsko in funkcionalno preskušanje
  • Preskusi staranja
  • Preskušanje z UV svetlobo
  Kaj preskušamo?

  Certifikacija CB

  Shema IECEE CB je mednarodni sistem za medsebojno priznavanje poročil o preskusih v zvezi z varnostjo električnih in elektronskih proizvodov.

  Certifikat CB je dokument, ki potrjuje, da proizvod izpolnjuje zahteve ustreznega standarda IEC. SIQ deluje v okviru sheme CB kot priznani nacionalni certifikacijski organ (NCB) in priznani preskusni laboratorij (CBTL), s čimer podeljuje certifikate o skladnosti CB in pripadajoča poročila o preskusu CB.

  Proizvajalec, ki ima poročilo o preskusu CB katerega koli nacionalnega certifikacijskega organa sheme CB, lahko pridobi nacionalni certifikat katere koli druge države članice sheme CB.

   

  O akreditacijah

  Certifikacijski znak SIQ Medical

  Certifikacijski znak SIQ Medical je priznan znak varnosti in EMC za električne proizvode.

  Naši certifikati olajšajo dostop do domačih in mednarodnih trgov ter so podlaga za izjavo ES o skladnosti za vaše proizvode. Certifikacijski znak SIQ potrošnikom in pristojnim organom sporoča, da proizvod izpolnjuje zahteve po navedenih standardih za varnost in elektromagnetno združljivost (npr. za napajanje). SIQ pred izdajo licence za uporabo certifikacijskega znaka SIQ izvede tipski preskus in predlicenčno kontrolo pri proizvajalcu.

  Po izdaji licence SIQ izvaja redne letne nadzore proizvodnje in kontrolne preskuse proizvodov po postopkih, ki so usklajeni s tistimi, ki se uporabljajo v okviru sheme CCA in v drugih tujih institucijah. Stopnja zaupanja v varnost naprav s certifikacijskim znakom SIQ je primerljiva s stopnjo zaupanja v varnost naprav s katero koli drugo uveljavljeno evropsko nacionalno certifikacijsko oznako.

   

  Mednarodne odobritve

  Veliko držav po svetu ima še vedno obvezne nacionalne zahteve za certificiranje. To pomeni, da morajo biti proizvodi odobreni v teh državah, preden se lahko uvozijo in dajo na trg.

  Hitre spremembe, ki so posledica globalizacije in konkurence, predstavljajo tehnične ovire in resen problem za industrijo. Težave nastanejo zaradi skrajšanega življenjskega cikla proizvodov in potrebe po znižanju stroškov.

  SIQ vam lahko nudi podporo in vam pomaga pridobiti posebne certifikate za vstop na različne trge in države. Vzpostavili smo zaupanja vredne partnerske odnose s številnimi nacionalno odobrenimi preskusnimi laboratoriji (NRTL) in lahko ponudimo pridobitev mednarodnih certifikatov na podlagi naših poročil o preskusih in certifikatov CB, tako da lahko vaši proizvodi dosežejo kateri koli želen trg.

  Tukaj lahko najdete več informacij o posameznih državah ali nas kontaktirate za podrobnejše informacije in posebne zahteve za vaš proizvod ali izbran ciljni trg.

  Več o odobritvah

  Ocenjevanje sistemov vodenja

  SIQ ponuja celovit nabor storitev na področju medicinskih pripomočkov in deluje tudi kot priglašeni organ za certificiranje po uredbi MDR (EU) 2017/745 ter je akreditirani certifikacijski organ za različne sisteme vodenja kakovosti (ISO 13485, ISO 15378 …).

  Več informacij
  MDR_medical_devices_certification

  Programi usposabljanja

  Naše celovite rešitve na področju medicinskih pripomočkov vključujejo strokovne izobraževalne programe o skladnosti medicinskih pripomočkov – interpretacija standardov in predpisov.

  Želite izvedeti več?

  Z veseljem se z vami pogovorimo o nadaljnjih podrobnostih.